Zorghulp - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Zorghulp

Zo doe je bijvoorbeeld de boodschappen, maak je schoon of maak je bedden op. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënten of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen. Geïnteresseerd in een ondersteunende rol? Lees vooral verder.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris zorghulp

Welke opleiding?

Om gediplomeerd zorghulp of assistent dienstverlening en zorg te worden, is er de één jaar durende MBO-opleiding:
 

In de thuiszorg is een eigen functiegerichte opleiding ontwikkeld, waarmee je ook wordt opgeleid tot zorghulp.

 

Je loopbaan

Doorstromen...
Als je als zorghulp of assistent dienstverlening graag wilt doorleren, kun je kiezen voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn of een andere MBO-opleiding op niveau 2.


Beroepen voor later


Is er werk?
Er is op dit moment minder vraag naar zorghulp of assistenten dienstverlening en zorg. Deze vraag zal naar verwachting in de toekomst weer toenemen (AZWinfo, 2019).


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als zorghulp kun je aan de slag bij mensen thuis of in instellingen waar zij wonen. Je kunt dus kiezen: werk je liever op wisselende plekken of op één plaats? Kijk waarnaar jouw voorkeur uit gaat!

Als assistent dienstverlening ben je opgeleid om ondersteunende werkzaamheden uit te voeren. Dit kun je op heel veel plekken binnen zorg, welzijn en sport doen. Denk aan verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, kleinschalige woonvormen, instellingen voor gehandicapten, een ziekenhuis, bij zwembaden en sportverenigingen, in de kinderopvang, sociaal cultureel werk en speeltuinen. Of bij mensen thuis.


Mogelijke instellingen

  • Gehandicaptenzorg
  • Kinderopvang
  • Ouderenzorg
  • Sociaal werk
  • Thuiszorg
  • Woonzorgcentrum (Ouderenzorg)
  • Ziekenhuizen


Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland. Kijk op deze site bij werk vinden.

Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris zorghulp

Wat verdient een zorghulp? Als beginnend zorghulp of assistent dienstverlening en zorg kun je rekenen op een brutosalaris van minimaal zo'n € 1.555,- per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 2.525,- exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.


Als je de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg volgt via de BBL-variant (werkend leren), ontvang je tijdens de opleiding al een salaris van je werkgever. In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. Dit bedrag verschilt per cao en kan bijvoorbeeld vastgesteld zijn op € 462,- per maand.
Tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je een leerlingsalaris. Dit kan gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon. 
 

Dus, hoeveel verdient een assistent dienstverlening? Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

 

Specificaties:

SALARIS

1715 - € 2717,16 per maand