Afgestudeerd: 9 dingen die je moet regelen | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Afgestudeerd: 9 dingen die je moet regelen

In deze blog vertellen wij over 9 dingen die jij moet regelen zodra je bent afgestudeerd. Van het opzeggen van je studenten-OV tot proosten op je diploma, dit zijn de belangrijkste zaken. 

2021 M07 22, Thu

Afgestudeerd: 9 dingen die je moet regelen

Allereerst: van harte gefeliciteerd! Afgestudeerd tijdens een pandemie, dat is niet niks. Naast genieten van het trotse gevoel zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Wij helpen je graag! Daarom delen wij in deze blog 9 dingen die je moet regelen als je bent afgestudeerd.

  1. Vraag je diploma aan 

Waarschijnlijk heb je van je onderwijsinstelling een e-mail gekregen over hoe je jouw diploma aan moet vragen. Dit is belangrijk, want voor veel stages of banen heb je een schriftelijk bewijs nodig dat je een diploma hebt. Bewaar je diploma goed, in een mooie map of lijst je diploma in. 

 

  1. Schrijf je uit bij onderwijsinstelling

Na het aanvragen van je diploma is het belangrijk je uit te schrijven bij je onderwijsinstelling. Het is misschien een gek gevoel, maar je bent nu dus echt geen student meer! Het uitschrijven bij je onderwijsinstelling doe je via Studielink met je DigiD. 


 

  1. Zet je lening stop en check je schuld 

Heb jij ook wat geld geleend tijdens je studie? Dan is het nu de tijd om je lening stop te zetten. Hier heb je geen recht meer op als je niet meer studeert. Via Mijn DUO kun je je lening stopzetten. Ook is het handig om gelijk je studieschuld te checken, zo kom je niet voor een verrassing te staan als het tijd is om terug te betalen.

 

  1. Zet je studenten-OV stop

Dit zal misschien een klein beetje zeer doen, maar ook je studenten-OV moet je stopzetten. Helaas heb je hier geen recht meer op na het afstuderen. Dit is erg belangrijk, wat de boetes kunnen hoog oplopen als je nog lang blijft reizen met je studenten-OV als je geen student meer bent. Ook dit doe je gewoon via Mijn DUO! Gelukkig is er wel iets anders: je hebt recht op een daluren-abonnement  van de NS met korting. 

 

  1. Check je verzekeringen

Er zijn een aantal dingen die veranderen als het op je verzekeringen aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld geen gebruik meer maken van een studentenpolis bij de zorgverzekeraar. Ook kun je geen gebruik meer maken van de verzekering van je ouders. Het makkelijkst is om het even na te vragen bij je huidige verzekeraar, zij kunnen je het beste adviseren. 

 

  1. Check je toeslagen 

Nog een leuke: je toeslagen. Helaas heb je, als je geen student meer bent, vaak geen recht meer op zorg- of huurtoeslag. Dit hangt ervan af hoeveel je gaat verdienen. Heb je al een baan gevonden? Via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst kun je deze wijziging doorgeven, waarna zij berekenen of je hier nog recht op hebt. 

 

  1. Werk je CV bij 

Nu je klaar bent met studeren is het belangrijk om je CV goed up to date to houden. Als je nog geen baan hebt gevonden ben je misschien druk bezig met solliciteren, waar een goed CV erg belangrijk is. Cvster.nl schreven een gastblog voor YouChooz over het bijhouden van een relevant CV tijdens je studie in de zorg. Op hun eigen website geven ze nog meer tips over het maken van een goed CV.

 

  1. Zoek naar een baan

Heb je ervoor gekozen om meteen aan het werk te gaan? Dan is dit dé tijd om te gaan solliciteren. Open vacatures vind je op websites als LinkedIn, Indeed of Magnet.me. Weet je nog niet precies wat je wil doen? YouChooz geeft je alle informatie die je nodig hebt over beroepen in de Zorg, Welzijn of Sport

 

  1. Proost op je diploma! 

Alles wat we hiervoor genoemd hebben is natuurlijk ontzettend belangrijk. Zodra je alles geregeld hebt is er nog één ding wat je moet doen: proosten op je diploma. Geniet van de zomer en wees trots op jezelf. You did it!