Voordelen van relevante werkervaring
Relevante werkervaring opdoen tijdens je studie is een win-win situatie. Je brengt immers het geleerde direct in de praktijk en je hebt meer achtergrondkennis dan iemand zonder een studie in de zorg. Daarnaast leer je in de praktijk dingen die tijdens je studie van pas komen. Daarnaast ontdek je meteen welke kanten in de zorg je echt liggen en welke wat minder.
Misschien bevalt de bijbaan jou wel zo goed dat je er graag ook na je studie zou willen blijven werken. Als je werkgever hier net zo over denkt, dan heb jij je zaken na het afronden van je studie al goed op orde.
Het vinden van een relevante baan
Probeer bij het zoeken van een bijbaan na te gaan wat relevant is voor jouw studierichting binnen de zorg. Doe je specifiek een studie voor een managementfunctie in de zorg, zoek dan een baan waarbij je een aansturende rol hebt. Bedenk welke competenties bij je studie horen en zoek op basis van die competenties een passende functie.
Voorbeelden van relevante banen
Er zijn veel organisaties die studenten in de zorg met open armen verwelkomen. Het zijn goede en gemotiveerde krachten waar niet een volledig salaris aan betaald hoeft te worden. Ga je op zoek naar een relevante baan voor naast je studie in de zorg, dan is er keuze genoeg. Afhankelijk van het niveau van je studie kun je vaak al aan de slag als Helpende of Verzorgende IG.
Kom jij hiervoor (nog) niet in aanmerking? Dan kun je via vrijwilligerswerk relevante werkervaring opdoen. Denk bijvoorbeeld aan helpen in het verzorgingshuis door koffie rond te brengen of een praatje te maken met de bewoners. Ook vrijwilligerswerk voor een organisatie als Het Rode Kruis kan van toegevoegde waarde zijn. Bovendien krijg je van vrijwilligerswerk een goed gevoel van voldoening!
Een relevant cv opbouwen
Met relevante werkervaring bouw je een cv op voor je toekomstige carrière. Ga je een cv maken, dan ben je extra interessant voor potentiële werkgevers wanneer je hier al werkervaring op kunt vermelden.
Een cv bouw je op met natuurlijk je studie in de zorg, maar ook met werkervaring en nevenfuncties (vrijwilligerswerk). Het komt geregeld voor dat iemand zelf van dichtbij een ziekte heeft meegemaakt of voor een naaste heeft gezorgd. Dit kan jou helpen in jouw werkzaamheden in de zorg, je kunt je immers erg goed inleven in de situatie van een patiënt. Dit kun je op je cv vermelden als ervaringsdeskundige (bijvoorbeeld ervaringsdeskundige mantelzorg of ervaringsdeskundige oncologie).
Referenties
Een ander voordeel van het opdoen van relevante werkervaring is dat je referenties kunt verzamelen. Deze referenties kunnen een goed woordje voor je doen wanneer je na je studie gaat solliciteren. Vraag deze personen wel altijd of je ze als referentie mag opgeven.
In dat geval mag jouw potentiële werkgever deze personen contacteren en vragen naar zijn of haar ervaringen met jou als werknemer. Deze referenties kunnen jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten!