Bijbaantje tijdens school, goed of slecht idee? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Bijbaantje tijdens school, goed of slecht idee?

In deze blog kun je lezen over of een bijbaantje tijdens je studie iets voor jou is. Benieuwd? Lees verder!

 

 

Er zijn een groot aantal redenen waarom studenten een baan tijdens school zullen aannemen: collegegeld betalen, extra inkomen willen, graag werkervaring willen opdoen, of graag je CV opbouwen. Maar het kan wel zijn dat je je misschien zorgen maakt over je cijfers, omdat het werkschema in strijd is met de studietijd. Er zijn voor- en nadelen aan elke grote beslissing, dus hier zijn de ups en downs van het hebben van een baan terwijl je op school zit!

 

Extra geld

Extra zak geld is altijd fijn, wie wil er nu niet af en toe uit eten gaan in de stad. Of misschien wil je naar een nabijgelegen themapark of concert gaan en wat stoom afblazen na examens. Wat de reden ook is, een beetje extra geld is altijd geweldig. 

 

CV opbouwen

Het hebben van een baan terwijl je op school zit, staat geweldig op een cv. Het vertelt werkgevers dat je een intensief schema kunt balanceren en hard aan het werk bent. Het werken aan een baan voegt waardevolle ervaring toe aan je CV en geeft je de kans om contacten op te doen die je aanbevelingen of netwerkmogelijkheden zullen geven.

 

Genoeg tijd?

Werken kan veel tijd overnemen als je dit niet goed plant, de tijd die je nu gebruikt voor werken kan je niet gebruiken voor studeren. Zelfs een redelijke hoeveelheid werken, zoals 10, 15 of zelfs 20 uur per week, kan betekenen dat je kostbare tijd verliest. Prioriteiten kunnen botsen en het kan zijn dat je minder tijd hebt om goed te ontspannen.

 

Stress

Tussen werk en les kan een student zich opgebrand en uitgeput voelen. Dat is niet ideaal om materiaal te onthouden. Studeren is al een stressvolle tijd, en een baan kan die angst soms vergroten. Als een student niet genoeg georganiseerd of geprioriteerd is, kan het extra werk je systeem overbelasten.

 

Het geld dat je verdient met een bijbaan is mooi meegenomen, maar je moet wel goed nadenken of dit in je schema past. Als je besluit om een bijbaantje te nemen is het belangrijk dat je hier georganiseerd mee om gaat en dingen goed planned om geen tijd te verliezen!

 

Meer weten over hoe het is om te werken en te leren? Klik hier!