Do's en Don'ts Examenstress | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Do's en Don'ts Examenstress

Ben jij al druk bezig met het leren voor de examens? De examenperiode kan best uitdagend zijn. Maak je niet druk, stress kan je verminderen als je de juiste aanpak kiest. Hier zijn een paar belangrijke do’s en don’ts om stress tegen te gaan tijdens deze periode.

1. Zoek een rustige plek op:

 

- Do: Vind een rustige plek waar je je kunt concentreren zonder afleidingen. Een comfortabele en stille studieplek kan je focus verbeteren en studeren efficiënter maken. 

 

- Don’t: Kies geen plekken met constante afleiding, zoals drukke cafés of ruimtes met veel lawaai. Een onrustige omgeving kan je concentratie verstoren en je studie-effectiviteit verminderen.

 

2. Neem regelmatig pauzes:

 

- Do: Vergeet niet om regelmatig korte pauzes te nemen tijdens het studeren. Een korte wandeling, een praatje met een vriend of gewoon even ontspannen kan je energie en concentratie oppeppen.

 

- Don’t: Vermijd lange pauzes of afleidingen die je uit je studieritme halen, zoals langdurig scrollen op sociale media. Lange pauzes kunnen het moeilijker maken om weer op gang te komen en je ritme te verliezen.

 

3. Leer van je fouten:

 

- Do: Fouten maken is normaal! Bekijk je fouten als leerkansen. Identificeer waar je de mist inging en gebruik dit als een kans om te groeien en te verbeteren.

 

- Don’t: Val niet in zelfkritiek of ontmoediging wanneer je fouten maakt. Vermijd het negeren van je fouten; zie ze juist als waardevolle leermomenten om te verbeteren.

 

4. Positiviteit:

 

- Do: Blijf positief, zelfs als het moeilijk wordt. Geloof in jezelf en je vermogen om te slagen. Positieve gedachten helpen je om stress te verminderen en gemotiveerd te blijven.

 

- Don’t: Laat je niet meeslepen door negatieve gedachten en twijfels. Richt je liever op je doelen, in plaats van te denken aan wat mis kan gaan. Blijf positief en geloof in jezelf! 

 

5. Zorg voor een perspectief:

 

- Do: Bedenk waarom je deze examens doet en hoe ze je kunnen helpen in de toekomst. Een duidelijk doel motiveert je om door te blijven zetten!

 

- Don’t: Laat de examenstress je niet het grotere plaatje doen vergeten. Het helpt je om niet te veel in details te verdwalen. 

 

Onthoud deze tips tijdens deze drukke periode. Zoek een rustige plek op waar je je kunt concentreren, neem regelmatig pauze om op te laden, leer van je fouten en blijf positief. Denk aan je doelen en waarom deze examens belangrijk zijn voor je toekomst. Jij kan dit! Blijf gefocust en heb vertrouwen in jezelf, je bent er bijna!

Er staan meer tips op onze website (hier over hoe je het beste kan studeren)