Het beroep van de doktersassistent | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Het beroep van de doktersassistent

In deze blog vertellen Celesta en Eveline over hun opleiding tot doktersassistent. 

2021 M06 10, Thu

Hoi, wij zijn Celesta en Eveline en volgen samen de opleiding tot doktersassistent.

Celesta is deze opleiding begonnen in september 2019 en volgt de BOL-variant. BOL houdt in dat je fulltime naar school gaat en gedurende de opleiding een aantal keer op stage mag.

Eveline volgt de opleiding tot doktersassistent sinds september 2020 en volgt het maatwerk traject. Maatwerk houdt in dat je instroomt in het 2e jaar zodra je al een MBO niveau 4 diploma hebt behaald.

Wij hebben gekozen voor de opleiding voor doktersassistent omdat wij allebei de medische wereld erg interessant vinden. Het leukste aan het vak van doktersassistent is de afwisseling van het werk, geen dag is hetzelfde! De meeste mensen denken namelijk dat de doktersassistent alleen de telefoon opneemt en de agenda van de (huis)arts bijhoudt.. Dit is dus absoluut niet het geval! De doktersassistent is veel meer dan een secretaresse van de (huis)arts! Dat is ook de reden waarom wij zijn begonnen met ons instagramaccount : @DA.Student. Via dit account willen wij graag een beter beeld van het beroep laten zien. Zo laten wij zien wat wij op onze opleiding leren, welke handelingen een doktersassistent mag uitvoeren, de medische kennis, delen wij praktijkverhalen van verschillende doktersassistenten en proberen wij ook onze volgers wat te leren aan de hand van onze quizzen.

 

Dat het beroep van de doktersassistent afwisselend is kan je al zien aan de verschillende werkplekken waar je als afgestudeerd doktersassistent aan het werk kan! Denk hierbij aan de GGD, huisarts, ziekenhuispoli, abortuskliniek, huisartsenpost, bloedbank en ga zo maar door. Genoeg mogelijkheden dus.

 

Een voorbeeld van de werkzaamheden van een doktersassistent in de huisartsenpraktijk is ook enorm afwisselend. Zo hou je je daar bezig met de triage administratie en heb je als doktersassistent ook je eigen spreekuur. Triage is het gesprek dat je voert met de patiënt waarin jij als doktersassistent een zo goed mogelijk beeld probeert te schetsen van de klachten van de patiënt. In het spreekuur mag je verschillende soorten handelingen uitvoeren, denk hierbij aan bloeddruk meten, uitstrijkje, oren uitspuiten, wond verzorging, zetten van injecties en zo zijn er nog heel veel handelingen die je als doktersassistent mag uitvoeren! Daarnaast mag je als doktersassistent ook assisteren bij ingrepen die worden uitgevoerd door de huisarts.  Maar nu horen wij jou nog steeds denken.. Wat is triage?! Wanneer dit beeld zo compleet mogelijk is probeer je de juiste urgentie te stellen, dit houdt in dat je bepaalt wanneer deze patiënt gezien moet worden door een arts. Zo kan het voorkomen dat je een ambulance moet sturen naar de patiënt maar het kan ook voorkomen dat een advies voldoende is.

 

Hopelijk hebben wij jou net zo enthousiast gemaakt over de opleiding! Meer weten over de opleiding doktersassistent? Klik dan hier

 

Voor verdere vragen aan Celesta en Eveline kun je gerust een bericht sturen naar hun Instagram account : @DA.Student en informeer vooral ook bij jouw school naar de opleiding en mogelijkheden!