Het werk als klinisch diëtist | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Het werk als klinisch diëtist

Gezondheid en voeding gaan hand in hand. In de steeds veranderende wereld van gezondheid begrijpen we steeds beter hoe belangrijk voeding is om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken. Klinisch diëtisten, als experts op het gebied van voeding en gezondheid, spelen een belangrijke rol in het behandelen van gezondheidsproblemen.

2023 M12 16, Sat

Wat is een klinisch diëtist?

Klinisch diëtisten zijn de detectives op het gebied van voeding. Zo zoekt een klinisch diëtist wat elke patiënt specifiek nodig heeft. Dit doen we door middel van grondige beoordelingen uit te voeren, het doornemen van specifieke eetbehoeftes, het lezen van medische geschiedenis en de gezondheidsstatus. Door deze informatie samen te voegen, stellen we nauwkeurige diagnoses van voedingsproblemen vast, variërend van ondervoeding tot diabetes en eetstoornissen. Op basis van de diagnose, gaan we dan aan de slag met de behandelplannen. Deze plannen zijn niet alleen gericht op de calorie-inname, maar ook zodat de patiënt genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en het past bij de patiënt zijn gezondheidsstatus. Het personaliseren van dit plan is niet alleen heel interessant om te doen, maar het is vooral enorm effectief.  Zo zorgen wij dat iedereen de meest passende zorg krijgt en zo snel mogelijk kan herstellen.

Een onderdeel van mijn werk als klinisch diëtist is het delen van kennis. We bieden educatie en counseling aan patiënten over gezonde voedingspraktijken, dieetmanagement en de invloed van voeding op gezondheid. Door patiënten te betrekken, bevorderen we dat we de gewoonte vast kunnen houden en niet terug gaan naar ongezonde patronen.

Echter, doe ik dit werk nooit alleen! Klinisch diëtisten zijn namelijk echte teamspelers. We werken nauw samen met artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven. Deze samenwerking zorgt voor een uitgebreide en gecoördineerde zorg voor patiënten.

 

Nieuwsgierig naar de situaties waarin een klinisch diëtist betrokken wordt? Hier heb ik er een paar voor jullie op een rijtje gezet:

1. Acute zorg;

In ziekenhuizen zijn klinisch diëtisten vaak zeer betrokken bij het zorgproces. We werken samen met artsen en verpleegkundigen om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste voeding krijgen, vooral bij aandoeningen waar voeding een belangrijke rol speelt in herstel.

 

2. Preventieve zorg;

Naast het behandelen van bestaande gezondheidsproblemen, spelen klinisch diëtisten ook een rol in preventieve zorg. Door educatie en bewustwording dragen we ook bij aan het voorkomen van voedingsgerelateerde aandoeningen en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

 

3. Chronische ziekten beheren;

Van hart- en vaatziekten tot nierziekten, klinisch diëtisten spelen een sleutelrol bij het beheren van diverse chronische aandoeningen. We helpen patiënten bij het aanpassen van hun dieet om de impact van deze aandoeningen te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen.

 

Wil jij meer weten over het beroep als klinisch diëtist? Kijk dan op onze beroepen pagina van klinisch diëtist of bekijk de studie Voeding en Diëtiek.

 

Blog geschreven door Floor van Oevelen, klinisch diëtist werkzaam bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland.