Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

In deze blog leggen we uit hoe je het best een motivatiebrief kunt schrijven. Wat zijn dingen waar je op moet letten, en wat moet je vooral niet doen? Lees verder als je meer zou willen leren!

 

 

 

In één van onze recente blogs beloofden we wat tips te geven voor het schrijven van een motivatiebrief. Tegenwoordig zijn goede cijfers alleen niet meer genoeg, bedrijven en scholen willen ook dat je een brief schrijft waarin je motiveert waarom jij de beste keuze bent. 15 januari is voor de meeste numerus fixus opleidingen de uiterlijke inschrijfdatum, wat betekent dat een motivatiebrief schrijven aan de orde is als jij je voor zo’n studie wilt inschrijven. Maar ook voor bacheloropleidingen, masteropleidingen, stages of banen is het belangrijk dat je weet hoe je een goede motivatiebrief moet schrijven. Dus… daar gaan we!

 

 

  1. De belangrijkste punten van een motivatiebrief 

 

Allereerst: wat zijn de belangrijkste punten van een motivatiebrief? Het is een goed begin je te realiseren dat een motivatiebrief een soort persoonlijke pitch is. Een CV of cijferlijst is meestal een opsomming van informatie, waarin je persoonlijkheid niet echt naar voren komt. Een motivatiebrief is dan ook dé kans om een school of bedrijf te laten zien wie jij bent en waarom ze voor jou moeten gaan. 

 

  • Een motivatiebrief is een persoonlijke pitch 
  • Hoe kun jij je onderscheiden van de rest? 
  • Het is niet nodig je hele CV op te noemen; hier is namelijk het CV voor. 



 

  1. De opbouw van een motivatiebrief 

 

Een goede motivatiebrief bestaat uit vier delen: de introductie, de motivatie, de argumentatie en de afsluiting. Het is een goed idee om als introductie te beginnen met een anekdote. In plaats van de brief te beginnen door jezelf voor te stellen, begin je gelijk met een mini verhaal. Schrijf je een motivatiebrief voor een studie zoals geneeskunde? Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met: “Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst…” Op deze manier pak je gelijk de aandacht, en onderscheidt je je van anderen. Maak het niet te lang: een anekdote van een paar zinnen is vaak al genoeg. Hierna kun je je naam noemen en andere zaken die je normaal gesproken in een introductie vindt. 

 

De tweede alinea bestaat uit je motivatie. Vertel over je ambitie, waarom je passie hebt voor dit vak of bedrijf. De derde alinea bestaat uit je argumentatie. Je hebt vertelt wie je bent, wat je motiveert, maar waarom moeten ze dan voor jou kiezen? In deze alinea vertel je waarom je geschikt bent. Je hoeft niet je hele CV op te dreunen, maar je kunt wel de uitblinkers opnoemen. Ook is het belangrijk altijd uit te leggen waarom en hoe de dingen die jij opnoemt belangrijk zijn. Je kunt wel zeggen dat je ergens goed in bent, maar als je hier geen voorbeeld van geeft of uitlegt hoe dit het bedrijf of de opleiding kan helpen, heeft de lezer er niet zoveel aan. 

 

Als laatste schrijf je de afsluiting. Hier kun je in een paar zinnen opsommen wat je in de brief hebt geschreven. Een goede zin om mee af te sluiten kan bijvoorbeeld zijn: “Mijn passie voor (X) in combinatie met mijn ervaring in (X) en mijn doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat ik de geschikte kandidaat ben voor functie (X).” Sluit de gehele brief af door te zeggen dat je uitkijkt naar de reactie van het bedrijf of de school. 


 

  • Een goede motivatiebrief bestaat uit een introductie, motivatie, argumentatie en afsluiting. 
  • Probeer je in te leven in de lezer. Deze persoon leest veel brieven op een dag, hoe kan jij ervoor zorgen dat hij of zij met plezier jouw brief leest? 
  • Geef altijd uitleg bij je argumenten.
  • Sluit af door in een paar zinnen de belangrijkste argumenten uit je brief op te sommen. 
  • Geef aan het einde van de brief aan dat je uitkijkt naar een reactie of een persoonlijk gesprek. 



 

  1. Doe goed onderzoek 

 

Hoewel het verleidelijk kan zijn dezelfde motivatiebrief naar meerdere bedrijven of scholen te sturen, is dit absoluut niet handig. Dit kan voor de lezer heel erg saai overkomen, alsof je niet veel moeite in de brief hebt gestoken. Neem de tijd om de individuele scholen of bedrijven te onderzoeken. Hebben ze een pagina op hun website waarin ze vertellen waar ze voor staan en wat hun waarden zijn? Gebruik dit in je motivatiebrief. Hoe fijn is het voor de lezer als ze tijdens het doorspitten van alle brieven jouw brief tegenkomen, die bijna perfect matcht met hun bedrijfscultuur? Vaak kun je ook op de vacaturepagina of de toelatingseisen pagina zien welke waarden belangrijk zijn voor jouw school of bedrijf. Noem deze in je brief en wees herkenbaar voor de lezer!

 

  • Lees de vacaturepagina of toelatingseisen pagina goed door en gebruik dit in je brief.
  • Onderzoek de website, welk woordgebruik en welke waarden kun jij overnemen in je brief? 
  • Wees herkenbaar voor de lezer, zo val jij op! 




 

  1. Laat je spelling en grammatica checken

 

Het is een goed idee om je brief te laten checken door een docent, je ouders of een speciale website. Op die manier weet je zeker dat je geen eventuele spellingsfouten over het hoofd ziet, en anderen kunnen je ook wijzen op zinnen die niet helemaal lekker lopen. Niets is zo vervelend om een brief te versturen waar spelfouten in zitten, dit is voor veel bedrijven en scholen een dealbreaker. 

 

  • Laat je spelling en grammatica checken door een docent, je ouders of een website.
  • Kijk of je zinsverloop goed is, zodat je brief makkelijk leesbaar is.
  • Gebruik formele taal en let op bijvoegelijk naamwoorden. Dus, geen dingen als “ik ben vet goed in…” of “ik vind dat echt super tof”. 
  • Probeer zo min mogelijk zinnen te beginnen met het woord ‘ik’. 
  • Gebruik actieve zinnen
  • Maak de brief niet te lang. Zorg dat het op één pagina past.




 

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met je motivatiebrief. Laat je ons weten hoe het gegaan is?