Doelgroep: wat vind je leuk?
In welke richting je een zorgfunctie moet zoeken, hangt voor een groot deel af van de doelgroep waarmee je wilt werken. Wil je bijvoorbeeld in de thuiszorg aan de slag met hulpbehoevende ouderen? Of misschien voel jij je juist meer thuis in de geestelijke gezondheidszorg of haal je voldoening uit zorgen voor zieke kinderen.
Ook hierbinnen zijn weer verschillende richtingen en werkplekken onder te verdelen. Zo zijn er nog enorm veel andere keuzes die je kunt maken wanneer je een passende zorgfunctie zoekt.
Een keer meelopen
Wil je een gevoel krijgen bij een bepaalde tak in de zorg? Neem dan eens contact op met een specifieke zorginstelling met de vraag of je eens kunt meelopen. Er is vaak veel vraag naar vrijwilligers, dus je hulp kunnen ze vast gebruiken. Zo krijg je een beter beeld van je mogelijke droomfunctie in de zorg.
Het kan zijn dat zorgorganisaties in coronatijd niet open staan voor een dagje meelopen. Is dat het geval bij de organisatie die je op het oog hebt? Vraag dan of je misschien een keer kunt videobellen met een medewerker die je er wat meer over kan vertellen.
Welke opleiding past erbij?
Welke opleidingen in de zorg zijn er, en wat kun je er zoal mee worden? Het kiezen van je opleiding in de zorg is een belangrijke afweging die grotendeels bepaalt in welke richting en functie je uiteindelijk terechtkomt.
Bij de meeste opleidingen staat vermeld wat je ermee kunt worden. Dus ook als je nog niet zo goed weet wat je wilt worden, kun je hier wellicht inspiratie uit halen. Misschien kom je op die manier wel de baan van je dromen tegen!
Vaak kun je na je opleiding alsnog in meerdere functies terechtkomen. Zo kun je na een verpleegkunde opleiding gaan werken in het ziekenhuis, de wijkzorg of bij een zorgverzekeraar.
Werken in de zorg met een beperking
Er is voor iedereen wel een functie in de zorg te vinden, ook wanneer je een beperking hebt. Het is hierbij van belang om niet te kijken naar wat je niet kan, maar vooral naar wat je wél kan. Iedere beperking gaat gepaard met andere mogelijkheden. Zit je bijvoorbeeld in een rolstoel, dan kun je vaak wel consulten houden. Daarnaast zijn er in de zorg veel administratieve functies of bijvoorbeeld banen als telefonist, waarvoor je ook inhoudelijke kennis van de zorg nodig hebt.
Bij het opstellen van een cv hoef je niet je beperking te vermelden. Niet omdat je het geheim wilt houden, maar vooral omdat je gezien mag worden op basis van je kennis en vaardigheden. Feitelijk hoef je alleen iets over je beperking te benoemen wanneer het je in je functioneren kan belemmeren. Bepaal dan ook goed op welk punt in het sollicitatieproces je er iets over vermeldt. Houd het kort wanneer je je beperking wel bespreekt, maak er geen groter ding dan noodzakelijk van. Het draait immers om wat je wel kan!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met CVSter.nl.