Jouw welzijn boosten | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Jouw welzijn boosten!

Blijdschap, energie en stabiliteit, wie wil dat nou niet? Welzijn is belangrijk in ons dagelijks leven. Het beïnvloedt hoe we ons voelen en functioneren. In deze blog gaan we dieper in op het belang van welzijn en delen we praktische tips om je te helpen en je welzijn te verbeteren tijdens je studie, stage of werk.

Jouw welzijn boosten

Wat is welzijn?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt uit  dat welzijn betekent dat je helemaal gezond bent, zowel lichamelijk als geestelijk, en dat je ook goed bent in het omgaan met andere mensen. Het gaat niet alleen om gezond zijn of genoeg geld hebben. Het gaat om hoe gezond we zijn, hoe we ons voelen vanbinnen, hoe goed we omgaan met anderen, hoe goed we leren op school, en hoe we betekenis vinden in wat we doen.

 

Waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk dat je goed in je vel zit. Als scholier of werkende helpt het je om goed met stress om te gaan en om gelukkiger te zijn. Een stabiel welzijn kan je helpen om beter te leren, presteren, vrienden te maken en leuke dingen te doen. Zo leg je een goede basis voor een gezonde en succesvolle toekomst!

 

Wat kan je doen om je welzijn te verbeteren?

1. Zelfzorg

Lichamelijk en geestelijk is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Neem tijd om te investeren in sporten, gezond eten, en voldoende rust en ontspanning. Hierdoor geef je jezelf de nodige brandstof om het maximale uit het leven te halen. Zelfzorg helpt stress en angst te verminderen en je algemene stemming te verbeteren. Maak daarom altijd tijd voor een stukje me-time!

 

Ideeën hoe je voor jezelf kan zorgen:

- Bewegen: Blijf lekker in beweging! Dit is super voor je fysieke en mentale welzijn. Als je toetsweek hebt, kan je tussendoor bijvoorbeeld even een stukje wandelen. Dit ververst je geheugen en daarna kan je er weer helemaal tegenaan!

 

- Gezond eten: Je lichaam blijven voeden met de voedingsstoffen die het nodig heeft is heel belangrijk om je goed te blijven voelen. Voeg groenten toe aan je maaltijden en neem een stuk fruit als tussendoortje.

 

- Ontspannen: Na een dag school heeft je lichaam genoeg ontspanning nodig. Ontspanning kan zijn lezen, je favoriete serie kijken, muziek luisteren, in bad of even lekker niks doen op de bank.

 

- Quality time: Door quality time door te brengen met vrienden of familie kan je je sociaal en emotioneel gesteund voelen. Dit kan je humeur verbeteren na een lange dag, stress verminderen en je een gelukkig gevoel geven.

 

- Opruimen: Een opgeruimde omgeving tijdens het studeren bijvoorbeeld kan heel positief werken op je welzijn. Het geeft je rust, waardoor je je beter kan concentreren en productiever kan zijn.

 

2. Hobby’s en passies

Regelmatig dingen doen waar je van houdt, kan je mood verbeteren. Of het nu gaat om kunst, muziek, sport, of koken, het beoefenen van hobby’s kan de perfecte manier zijn om stress te verminderen en je welzijn te verbeteren. Door je te omringen met activiteiten die jou gelukkiger maken, kan je je humeur een boost geven.  

 

Hoe vind ik mijn hobby’s en passies?  

- Ontdek je talenten: Waar ben je goed in? Ben je creatief? Sportief? Technisch? Sociaal? Of ondernemend? Deze talenten kun je gebruiken in activiteiten die je leuk vindt.

 

- Probeer nieuwe dingen uit: Ga achter je interesses aan! Dit kunnen workshops, evenementen of een nieuwe sport zijn.

 

- Kijk om je heen: Is er een leuk park in de buurt om hard te lopen? Is er een leuk café in de buurt om even te lezen? Of is er een interessant museum om te bezoeken? Om je heen is er veel meer te doen dan je denkt!

 

3. Sta open voor veranderingen

Je kan niet om verandering heen in het leven. Het omarmen van de veranderingen kan je helpen om te groeien en je welzijn te verbeteren. Sta open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen om verder te groeien. Het verkennen van nieuwe studierichtingen, het aangaan van stages of vrijwilligerswerk doen. Deze kansen bieden leermogelijkheden, ontwikkelingen en verbreden je interesses.

 

4. Realistische doelen stellen

Stel haalbare doelen voor jezelf en werk stapsgewijs naar ze toe. Deze doelen kunnen te maken hebben met je studie, stage, of nieuwe baan. Je doelen kunnen gericht zijn op het verhogen van je cijfers, het ontwikkelen van een nieuwe skill of het verbeteren van je time-management. Het behalen van deze doelen kan je een gevoel geven van prestatie en zelfvertrouwen. Blijf flexibel in het proces, want soms kunnen nieuwe inzichten leiden tot het aanpassen van je doelen.

 

5. Sociaal contact

Tijd doorbrengen met familie of vrienden is heel waardevol voor een gezond welzijn. Het gaat niet alleen om hoeveel tijd je met ze doorbrengt, maar ook om de kwaliteit van de contacten. Het gaat om omgevingen die betekenisvol zijn en waar je je gesteund, begrepen en gewaardeerd voelt. Het onderhouden van deze relaties gaat over het tonen van empathie en steun aan anderen. Nieuwe sociale activiteiten kan leiden tot het ontdekken van nieuwe interesses en het vergroten van je netwerk.

 

Hopelijk hebben we je een stukje op weg geholpen naar een verbeterd welzijn. Door zelfzorg, hobby’s, verandering, doelen stellen en sociaal contact kun je je welzijn een boost geven. Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en te investeren in activiteiten die vreugde en ontspanning brengen. Door deze tips toe te passen, kun je streven naar een leven vol energie en tevredenheid!

 

Lijkt het je leuk om in het veld van welzijn te studeren of werken? Kijk dan bij onze studies en beroepen voor meer!