Voor veel scholieren is de tijd van Open Dagen weer aangebroken. Natuurlijk wil jij zo goed mogelijk voorbereid naar de Open Dag gaan, zodat je het best hulp kunt krijgen bij het vinden van de juiste studie. Daarom geven wij jou 5 tips zodat je zonder zorgen de Open Dagen bezoekt!
- Ga niet alleen
Natuurlijk kun je alleen naar een Open Dag gaan, maar meer ogen zien altijd meer dingen. Ga met een vriend of vriendin, een van je ouders of iemand anders bij wie jij je op je gemak voelt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen hebt, en misschien valt hen dingen op aan de school of opleiding die jij over het hoofd hebt gezien.
- Maak een lijst met vragen
Open Dagen zijn de perfecte momenten om vragen te stellen aan aanwezigen. Daarom is het belangrijk dat je van te voren een lijstje maakt met dingen die jij graag zou willen weten over de school of de opleiding. Op deze manier voorkom je dat je tijdens de Open Dag eigenlijk niet weet welke dingen voor jou nou écht belangrijk zijn.
- Praat met docenten & studenten
Een Open Dag is - naast een goed moment om vragen te stellen - het beste moment om te praten met docenten, studiebegeleiders of andere studenten. Ze zijn speciaal voor jou op de Open Dag - om vragen te beantwoorden en om jou een idee te geven hoe het er op de school aan toe gaat. Maak hier goed gebruik van om te zien of je een goed gevoel krijgt bij de docenten en studenten.
- Maak foto’s en video’s
Als je meerdere Open Dagen bezoekt kan het zo zijn dat het beeld wat je hebt van alle scholen door elkaar heen gaat in je hoofd. Daarom is het een goed idee om wat foto’s en video’s te maken van het gebouw, de algehele campus, of de plekken waar je kunt relaxen. Als je bezig bent met het maken van je studiekeuze kun je terugkijken naar de foto’s, zodat je weer precies weet om welke school het ging.
- Schrijf het op
Een Open Dag kan overweldigend zijn: er is veel te ontdekken en er zijn soms veel andere scholieren te vinden. Daarom is het een goed idee om direct na het bezoeken van de Open Dag even te gaan zitten om je gedachten en gevoelens op te schrijven. Dit kan op je telefoon, maar ook met pen en papier. Welke dingen vielen je op, waar voelde je je goed of juist minder goed bij? Op een later moment kun je deze gedachten over verschillende scholen en opleidingen met elkaar vergelijken om zo tot de juiste beslissing te komen.