Sociaal werk in coronatijd | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Sociaal werk in coronatijd

Een gastblog geschreven door Simone Duin en Natascha Hagemeijer. Ze zijn allebei sociale werkers in de jeugd, en vertellen over hun werkervaringen tijdens de coronacrisis. 

Covid-19

MeerWaarde Sociaal werk jeugd

Video bekijken

Loop mee met de Sociaal werkers jeugd van MeerWaarde en krijg een impressie van wat ze doen en welke impact zij maken.

2020 M07 9, Thu

Sociaal werk in coronatijd

Er zijn veel verschillende soorten beroepen op het gebied van sociaal werk en jeugdzorg. Kijk bijvoorbeeld eens bij Social Worker, of jongerenwerker. Laat je inspireren door het verhaal van Simone en Natascha en ontdek wat bij jou past!

 

"Jongeren zijn hard geraakt door de coronacrisis, zij hadden het de afgelopen maanden niet makkelijk. De eerste maanden van de crisis lag hun (sociale) leven van het ene op het andere moment stil. Scholen sloten en gingen over op online lessen en examens werden afgelast. Bijbaantjes stopten, stages lagen stil en sportclubs waren genoodzaakt om te sluiten. De vaak volle agenda’s van jongeren werden noodgedwongen leeg geveegd. 

De enige manier om contact te houden met vrienden en vriendinnen was via (video)bellen en sociale media. Gelukkig zijn jongeren gewend om online te communiceren, maar leuk is anders wanneer dat ineens de enige vorm van contact met leeftijdsgenoten is. Het risico op verveling en eenzaamheid lag op de loer. Sommige jongeren zochten elkaar op straat op en hielden daarbij niet altijd de 1,5 meter afstand. Dat zorgde voor veel commotie in de media en bij omwonenden. 

“”We hebben allerlei acties ondernomen om met jongeren in contact te blijven. Zo ging jongerenwerk veel de straat op en gingen jongerenwerkers razendsnel online“”

Het sociaal werk/jongerenwerk heeft de afgelopen maanden een cruciale rol gespeeld in de levens van veel jongeren. We hebben allerlei acties ondernomen om met jongeren in contact te blijven. Zo ging jongerenwerk veel de straat op en gingen jongerenwerkers razendsnel online. Enerzijds om hen op de hoogte te brengen van de besmettingsrisico’s en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid, anderzijds om de jongeren te spreken over hun eigen zorgen. 

 

Zo troffen we op straat een jongen wiens opa op sterven lag en waar hij niet naar toe mocht. Hij had hier veel verdriet van. Samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om met zijn opa te praten. Online hadden we contact met een meisje dat zich eenzaam en depressief voelde. We hebben een stappenplan gemaakt waarin zij langzaamaan weer haar plezier terug kreeg. Met scholen hebben we intensief contact. Als een docent merkt dat een jongere niet lekker in zijn vel zit, worden wij ingeschakeld. Zo helpen we veel jongeren de coronatijd door. De emotionele gevolgen van corona op de jeugd zullen in de (nabije) toekomst steeds meer zichtbaar worden. Het jongerenwerk blijft jongeren bijstaan en begeleidt ze naar een prettig leven met toekomstperspectief. 

 

Sociaal werkers/jongerenwerkers ondersteunen jongeren tussen de 12 en 23 jaar. We weten wat er speelt onder jongeren en spreken hun taal. Sociaal werk is een mooi vak waarbij we echt het verschil maken. "