Stoppen met je studie... Hoe zit dat? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Stoppen met je studie... Hoe zit dat?

Twijfel jij over je studiekeuze? Wil je misschien stoppen met je studie? Dat kan gebeuren, en komt vaker voor dan je denkt. In deze blog geven wij jou een aantal tips voor als je wil stoppen met je opleiding. 

 

 

Paniek. Je bent begin dit jaar begonnen aan aan je (droom)studie, maar na een paar maanden merk je dat het toch niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Je begint te twijfelen. Je hebt er nu eenmaal voor gekozen, moet je het dan maar uitzitten? Of wil je toch liever overstappen? In deze blog praten we over deze situatie, en wat je het beste kunt doen. 


 

  1. Weet dat het oké is

 

Allereerst: het is absoluut niet nodig om in de stressmodus te stappen of erg in paniek te raken. Dit kan écht iedereen overkomen. Het maken van een studiekeuze is niet makkelijk, en het kan gebeuren dat je niet op je plek bent bij je huidige opleiding. Gelukkig zijn er veel opties, dus geen zorgen! Vaak is het zo dat de eerste paar weken, en soms zelfs het hele eerste jaar van een studie, heel erg theoretisch (en misschien soms een klein beetje saai) zijn. Ook is het eerste jaar van een studie spannend, en komen er veel nieuwe indrukken op je af. 


 

  1. Praat met een adviseur of begeleider 

 

Het is belangrijk je twijfels te uiten bij een mentor, studieadviseur of begeleider. Scholen hebben hier vaak een specifiek iemand voor aangesteld. Op de website van je school of via één van je docenten kom je erachter wie dit is, en wat zijn of haar contactgegevens zijn. Het best kun je een e-mail naar deze persoon sturen, met een korte uitleg van je situatie en een aanvraag voor een persoonlijk gesprek. Samen met jou gaan ze een oplossing zoeken die het best aanvoelt voor jou. 

 

Ook kun je een tweede- of derdejaars student van jouw opleiding aanspreken. Hoe hebben zij het eerste jaar beleefd, en hoe ziet de studie er verder uit? Het kan zo zijn dat het puur de beginperiode is die minder goed bij jou past, maar dat het op een later moment wel weer perfect aansluit. Daarom is het belangrijk je keuze goed af te wegen, en zowel te praten met andere studenten, oudere studenten, docenten en een studieadviseur. Op die manier maak jij de beste beslissing. 



 

  1. Toch stoppen met je studie? Dit moet je regelen

 

Heb je gesproken met studenten, docenten en begeleiders, en kies je er toch voor om te stoppen met je studie? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Allereerst: wat ga je doen? Je kunt ervoor kiezen om een andere studie te gaan volgen. Sommige opleidingen hebben een instroommoment op 1 februari

 

Het is belangrijk om je goed te oriënteren: welke studie zou je wél graag willen doen, en heeft deze opleiding een instroommoment? Wil je op dezelfde school blijven, of toch liever ergens anders? Ga er goed voor zitten en maak een lijst met opleidingen die je interessant vindt. Misschien iets in dezelfde richting als de studie die je nu doet, of toch totaal iets anders. Het kan helpen om (opnieuw) een studiekeuzetest te doen. Met de kennis die je nu hebt over studeren en wat je wel en niet leuk vindt, komt er misschien iets heel anders uit de test. 

 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een pauze in te lassen, wat betreft studeren. Sommige studenten kiezen ervoor om een paar maanden te gaan reizen, om zo nieuwe ervaringen op te doen die hen kan helpen erachter te komen wat ze leuk vinden. Anderen kiezen ervoor om een paar maanden te gaan werken, te sparen, en zich goed te oriënteren op het nieuwe studiejaar. 

 

Daarnaast moet je niet vergeten je uit te schrijven bij je huidige studie. Dit doe je via Studielink, en je moet het ook doorgeven aan DUO. Dit doe je het best voor 1 februari. Als je je voor deze datum uitschrijft, hoef je namelijk je studentenreisproduct (OV) niet terug te betalen. Ook krijg je vaak wat collegegeld terug. Als je geld geleend hebt van DUO, moet je dit wel terugbetalen.