Studeren is duur, doe een salaris check! | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Studeren is duur, doe een salaris check!

Begin jij binnenkort aan een nieuwe studie? Lees het blog voor meer informatie over geld lenen bij DUO, de regels omtrent het terugbetalen van je studieschuld en het doen van een salaris check.

2021 M05 3, Mon

Als je gaat studeren verandert er niet alleen veel op educatief gebied, maar ook op financieel gebied. Je moet collegegeld betalen, nieuwe boeken en misschien wel de huur van je nieuwe kamer. Je doet je eigen boodschappen, gaat wellicht iets vaker een drankje doen en betaalt contributie voor een nieuwe vereniging. Hoe doen al die studenten dat?

Tijdens je studie kun je geld van de overheid lenen. Dit is vaak best handig, of zelfs nodig. MBO-leerlingen krijgen een kleine beurs van de overheid, maar kunnen daarnaast nog bijlenen. Voor studenten van HBO of WO is er in principe geen beurs, dus moet je alles lenen. Het fijne van deze lening is dat het tegen een rente van 0,0% is. Wanneer je je studie helemaal hebt afgerond, krijg je 35 jaar de tijd om je schuld af te lossen. Dit doe je door maandelijks een klein gedeelte van je salaris in te leveren. Natuurlijk is het dus zo, hoe hoger je schuld, hoe hoger het bedrag dat je per maand terug moet betalen. Een baan vinden na je studie is dus van groot belang! Lees hier meer over de regels omtrent het terugbetalen van je studieschuld.

 

Salaris is voor velen niet de voornaamste reden om te werken in de zorgsector. Iedereen moet natuurlijk rondkomen, maar het helpen van andere mensen wordt door velen toch als de drijfveer gezien. Een belangrijk voordeel van werken in de zorg, is dat ervaring vaak loont in een hoger salaris. Een aantal beroepen begint misschien onder de € 2000,- bruto per maand als startsalaris. Echter, dit bedrag loopt met elk jaar op. Als je bijvoorbeeld leerling verpleegkundige bent, begin je ongeveer met een salaris van € 1270,- per maand. Begin je na die periode echt te werken als verpleegkundige, dan kan je minimaal € 1890,- per maand verwachten. Afhankelijk van je ervaring, je taken en het ziekenhuis waarin je werkt, kan dit bedrag uiteindelijk zelfs oplopen tot meer dan € 3000,- per maand. Dit is maar om aan te geven dat je je geen zorgen hoeft te maken als je in je eerste jaren niet zo veel verdient om veel terug te betalen aan DUO. Door salarisverhogingen door de jaren heen kan je al een heel eind komen. Daarnaast hoef je nooit meer dan 4% van je inkomen boven de draagkrachtvrije voet te betalen. De draagkrachtvrije voet is een percentage van het minimumloon en is afhankelijk van je persoonlijke situatie.  

 

In de Tweede Kamer wordt er vaak nog gediscussieerd over het salaris in de zorgsector, waardoor het bedrag nog wel eens kan veranderen. Mocht je een baan gevonden hebben, lees dan altijd goed het contract door wat je tekent. Mochten er onduidelijkheden zijn, vraag dit dan na bij je werkgever. Op YouChooz.nl kun je bij de beroepenpagina’s onder de tab ‘’Carrìere’’ al een indicatie zien van het verwachte salaris per beroep. Op deze manier zal je niet voor verrassingen komen te staan zodra je een opleiding hebt afgerond en op zoek gaat naar een baan. Let er wel op dat deze bedragen kunnen verschillen per werkgever, en het slechts richtlijnen zijn.


Weet jij al welke opleiding je wilt gaan doen? Bekijk het bijbehorende beroep en check het salaris.