Studiekeuze gemaakt, wat nu? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Studiekeuze gemaakt, wat nu?

In deze blog geven we jou drie tips over wat te doen nu jij je hebt ingeschreven voor je studie. Benieuwd? lees dan verder!

 

 

Je hebt je studiekeuze eindelijk gemaakt, maar wat nu? Nu je je beslissing hebt genomen, kun je tijd besteden aan het beslissen of je wilt verhuizen en op kamers wilt gaan, lid wilt worden van een vereniging en opzoeken hoe je een OV aanvraagt. Om je goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar zetten wij 3 dingen op een rijtje waar je nu alvast over na kunt denken!

 

Blijf jij thuis wonen tijdens je studie? 

​​Dat is geen slecht idee! Bij je ouders blijven is geen slechte beslissing. Vooral sinds de invoering van de nieuwe leenstelsel kiezen steeds meer studenten voor deze mogelijkheid. Thuis wonen scheelt immers geld. Het kan ook leuk en comfortabel zijn om wat tijd met je ouders door te brengen. Veel studenten merken dat een regelmatig schema en steun van hun familie hen helpt om te slagen op school.

Reistijd kan soms een probleem zijn. Zeker als je lange dagen werkt of stage loopt op een locatie ver van huis. Reizen kost veel energie, dus houd daar rekening mee.

 

Wil jij op kamers wonen tijdens je studie?

Geniet ervan om zelfstandig te zijn. Stel je eigen eet-, slaap- en studieschema op. En natuurlijk zorgen je huisgenoten en dichtbij de stad wonen voor hartstikke veel gezelligheid. Allemaal redenen waarom studenten ervoor blijven kiezen om op kamers te wonen. Onthoud wel dat je meer tijd verliest aan winkelen, koken en schoonmaken. Onderschat ook de kosten van alleen wonen niet. Veel leerlingen hebben hierdoor een tegenslag opgelopen. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag of je kunt extra geld verdienen met een bijbaan. Alleen de tijd die je besteedt aan werken wordt verwijderd uit de tijd die je normaal benut aan studeren of socializen.

 

Wel of niet aansluiten bij vereniging of club?

Naast je tijd op school is het ook mogelijk om je tijd besteden door je aan te sluiten aan een vereniging of club. Door deel te nemen aan een van deze aansluitingen hebben studenten meer de kans om een ​​sociaal netwerk te ontwikkelen buiten hun studie, waardoor ze nieuwjaars clubs, broederschappen en levenslange vriendschappen kunnen vormen. Als je je bij een club aansluit; bijvoorbeeld een voetbal club, blijf je tijdens je schooltijd nog goed in beweging en kom in contact met nieuwe mensen buiten je school.

 

OV aanvragen

Met de optie studentenreisproduct reis je gratis of tegen een goedkoper tarief met het openbaar vervoer van en naar je school. Je kunt bij DUO het gebruiksrecht van je studentenreisproduct aanvragen. Op de website van OV-chipkaart kun je deze aanvragen en op studentenreisproduct.nl koppel je je studentenreisproduct aan je persoonlijke kaart. Je bent helemaal klaar om te vertrekken nadat je het studentenreisproduct hebt opgehaald bij de machine.

 

Natuurlijk zijn er naast deze opties nog meer dingen die je als voorbereidend student kan doen. Maar dit zijn alvast een paar dingen waar je aan kunt beginnen, in de tijd voor dat school weer begint.

 

Toch nog aan het twijfelen over je studiekeuze? Doe de Test