Triagist: de zorgheld aan de telefoon | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Triagist: de zorgheld aan de telefoon

Een patiënt belt naar de huisartsenpost met flinke pijn op de borst. Moet diegene direct naar het ziekenhuis of kan het wachten? Dat bepaalt de triagist. Jij bent degene die inschat hoe dringend een situatie is en wie er geholpen moet worden. Interessant? Lees dan verder!

Wat doet een triagist?

Als triagist werk je op de huisartsenpost of bij 112. Jij neemt telefoontjes aan, stelt de juiste vragen en bepaalt of iemand meteen hulp nodig heeft. Een beetje detectivewerk dus, maar dan in de zorg.

 

Hoe word je triagist?

Om triagist te worden, heb je een zorgachtergrond nodig. Vaak start je als doktersassistente, verpleegkundige of een ander medisch beroep. Daarna volg je de triage opleiding via de huisartsenpost.

 

Hoe lang duurt de opleiding tot triagist?

De lengte van de opleiding tot triagist verschilt per opleidingsinstituut. Afhankelijk van de aanbieder duurt de opleiding minimaal 3 en maximaal 7 dagdelen. Je volgt zowel theorie als praktijk, waarbij veel opleiders een digitale leeromgeving aanbieden voor het theoretische deel.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je diploma intern te behalen bij een geaccrediteerde huisartsenpost. Hoe lang dit traject duurt, hangt af van de afspraken met je werkgever.

 

Welk niveau is triagist?

De triagist opleiding is na een mbo 4 opleiding, bijvoorbeeld doktersassistent verpleegkundige.

 

Waar kan je werken als triagist?

Als triagist werk je op een huisartsenpost, bij 112 of soms in een ziekenhuis. Meestal werk je in avonden, nachten en weekenden, wanneer de gewone huisarts dicht is.

 

Wat verdient een triagist?

Benieuwd wat een triagist verdient? Als beginnend triagist ligt je salaris rond de €1.924,- bruto per maand. Dit bedrag is exclusief 8% vakantietoeslag. Heb je meer ervaring? Dan kan je salaris als triagist oplopen tot €3.362,- bruto per maand.

 

Hoeveel triagisten zijn er?

In Nederland werken enkele duizenden triagisten, maar er is behoefte aan meer. De zorgsector kan goed mensen gebruiken die snel kunnen schakelen en beslissingen durven nemen. Dit betekent dat er veel werk in te vinden is!

 

Is dit iets voor jou?

Ben je stressbestendig, houd je van puzzelen en wil je levens redden vanaf de telefoon? Dan is een triagist opleiding misschien iets voor jou.