Welke richting lijkt je leuk?
Binnen de sport zijn er allerlei richtingen waarin je kunt werken. Zo kun je een bijdrage leveren aan de prestaties van topsporters door onderzoek te doen naar innovaties (hbo en universitair).
Wil je juist de ‘gewone’ sporter helpen, of juist mensen met een beperking te helpen bij hun motoriek? Ook dat zijn opties binnen de sport waar opleidingen als bijvoorbeeld fysiotherapeut of bewegingsagogie goed bij aansluiten. Lijkt het je leuk om jongeren aan het sporten te krijgen? Dan kun je ook een opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding volgen.
Wat voor sportopleidingen zijn er op jouw niveau?
Afhankelijk van het opleidingsniveau waarbinnen je een sportopleiding wilt volgen, zijn er verschillende opties. Bij ieder opleidingsniveau worden weer andere opleidingen aangeboden, maar bij ieder opleidingsniveau geldt: er is keuze genoeg!
Wil je een mbo-opleiding doen, dan kun je kiezen uit opleidingen als sportmanager, leefstijladviseur, sportinstructeur of sport- en bewegingsbegeleider. Op hbo-niveau kun je bijvoorbeeld ook een opleiding volgen tot fysiotherapeut of osteopaat. Ga je naar de universiteit, dan is bijvoorbeeld een opleiding tot bewegingswetenschapper interessant voor jou.
Sportopleiding combineren met de praktijk
Je kunt je sportopleiding op verschillende manieren combineren met ervaring in de praktijk. Op het mbo kun je bijvoorbeeld een sportopleiding als BBL of BOL opleiding doen. In dat geval werk je naast school bij een bedrijf dat meteen goed aansluit op wat je tijdens je opleiding te weten komt.
Ook op het hbo of de universiteit zijn er mogelijkheden om praktijkervaring op te doen naast je studie. Ga je bijvoorbeeld voor een parttime baan als sportinstructeur, dan doe je er verstandig aan om je studie in deeltijd te volgen. Zo heb je voor zowel je baan als je studie voldoende tijd om het goed aan te pakken.
Vind met jouw cv de juiste baan in de sport
Als het einde van je opleiding in zicht is, is het heel belangrijk om een goed cv te maken. Een cv maken doe je door al jouw relevante werkervaring en opleidingen op een rijtje te zetten. Let ook op wat er in een vacature staat die jou interessant lijkt: waar vragen ze om? Willen ze bijvoorbeeld weten welke hobby’s je naast je opleiding hebt? Dit kan voor een sportfunctie natuurlijk zeer relevant zijn. Als je bijvoorbeeld solliciteert bij een sportbond of als gymdocent, is het handig voor een werkgever om te weten welke sporten je zelf beoefent.
Bereid je goed voor op de sollicitatie
Bij het zoeken naar de perfecte baan ontkom je er niet aan: solliciteren. Om in aanmerking te komen voor een functie, schrijf je meestal een sollicitatiebrief. Hiervoor kun je een voorbeeld sollicitatiebrief gebruiken die meteen een nette opmaak heeft. Let er wel op dat je de brief aanpast naar wat jij wilt vertellen. Beschrijf je wat jou geschikt maakt voor die specifieke baan en hoe gemotiveerd je bent om bij de organisatie aan de slag te gaan.
Ben je uitgenodigd voor een gesprek, bereid deze dan goed voor. Wat hierbij kan helpen is om alvast allerlei vragen die ze kunnen stellen op een rijtje te zetten en voor jezelf antwoorden hierop formuleren. Laat tijdens het solliciteren merken dat jij jezelf de geschikte persoon vindt voor die sportbaan en maak een vliegende start met je carrière in de sport. Ready, set, GO!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met CVster.nl.