Wat voor opleiding heb je nodig voor neuroloog? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Wat voor opleiding heb je nodig voor neuroloog?

Denk je erover om neuroloog te worden? Dan moet je voorbereid zijn op een lange, maar superinteressante studie. Dit is geen snelle route naar een beroep, maar als je echt geboeid bent door de werking van de hersenen en het zenuwstelsel, is het de moeite waard. Hieronder lees je precies welke stappen je moet zetten om neuroloog te worden en wat je kunt verwachten.

Wat voor opleiding heb je nodig voor neuroloog?

Om neuroloog te worden, moet je eerst de opleiding Geneeskunde volgen. Dit is een universitaire studie die in totaal zes jaar duurt en bestaat uit:

  1. Bachelor Geneeskunde (3 jaar) – Hier leer je de basis van het menselijk lichaam, ziekten en behandelingen. Dit deel is vooral theoretisch, maar je krijgt ook al praktijklessen en werkt met patiënten.
  2. Master Geneeskunde (3 jaar) – In deze fase loop je coschappen (stages) in ziekenhuizen en werk je mee in verschillende medische specialismen, waaronder neurologie.

Na deze zes jaar ben je basisarts, maar daarmee ben je nog geen neuroloog. Om echt specialist te worden, moet je nog vijf jaar specialiseren in de neurologie.

Specialisatie tot neuroloog

Na Geneeskunde solliciteer je voor een opleidingsplek in een ziekenhuis om je te specialiseren in de neurologie. Dit heet de opleiding tot neuroloog en dit traject duurt zes jaar. In deze periode werk je fulltime in een ziekenhuis en leer je alles over het zenuwstelsel, neurologische ziekten en behandelingen. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en mag uiteindelijk zelfstandig patiënten onderzoeken en behandelen.

Tijdens deze specialisatie leer je onder andere:

  • Hoe je een neurologisch onderzoek uitvoert.
  • Hoe je een MRI-scan, EEG (hersenfilmpje) en EMG (zenuwonderzoek) beoordeelt.
  • Hoe je neurologische aandoeningen zoals migraine, epilepsie, parkinson en herseninfarcten herkent en behandelt.
  • Hoe je als arts omgaat met patiënten en moeilijke gesprekken voert, bijvoorbeeld bij ernstige diagnoses.

Pas na deze zes extra jaren ben je officieel neuroloog. In totaal duurt de hele opleiding dus twaalf jaar!

 

Neuroloog opleiding toelatingseisen

Wil je neuroloog worden? Dan moet je eerst toegelaten worden tot de opleiding Geneeskunde. Dit kan alleen met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Geneeskunde heeft maar een beperkt aantal plaatsen per jaar, dus de toelating is streng. Universiteiten gebruiken verschillende toelatingsmethodes:

  • Selectieprocedure – Je wordt beoordeeld op motivatie, schoolprestaties en soms een toets of interview.
  • Loting – Bij sommige universiteiten word je ingeloot op basis van je cijfers.

Het is dus slim om je goed voor te bereiden als je Geneeskunde wilt studeren.

Hoeveel jaar moet je studeren om neuroloog te worden?

De opleiding tot neuroloog duurt in totaal twaalf jaar:
✅ 6 jaar Geneeskunde (bachelor + master)
✅ 6 jaar specialisatie neurologie in een ziekenhuis

Dit betekent dat je pas rond je dertigste volledig klaar bent met je opleiding en als zelfstandig neuroloog aan de slag kunt.

Is de opleiding tot neuroloog iets voor jou?

Neuroloog worden is niet voor iedereen. Je moet niet alleen goed zijn in biologie en scheikunde, maar ook doorzettingsvermogen hebben. Twaalf jaar studeren is niet niks en de werkdruk kan hoog zijn. Maar als je gefascineerd bent door het zenuwstelsel en graag mensen helpt, dan is dit een van de meest uitdagende en interessante medische beroepen.

Wil je later in een ziekenhuis werken en een expert worden op het gebied van hersenen, zenuwen en spieren? Dan is de opleiding tot neuroloog misschien wel de perfecte keuze voor jou!