Werken aan een relevant cv naast je studie in de sport | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Werken aan een relevant cv naast je studie in de sport

CVster.nl zijn experts in het opbouwen van professionele en opvallende CV's. In dit blog leggen ze uit hoe je het beste een goed CV kunt opbouwen naast je opleiding in de sport. 

2021 M08 18, Wed

Volg je een sportstudie en heb je ruimte om ernaast te werken, dan heb je natuurlijk veel verschillende bijbanen om uit te kiezen. Maar als je dan gaat werken, waarom zou je dan niet direct kiezen voor een baan in het verlengde van je studie? Er zijn veel voordelen verbonden aan het opdoen van relevante werkervaring naast je sportstudie.

Direct de juiste ervaring

Tijdens je studie doe je veel waardevolle kennis op die je tijdens je latere carrière zeker nodig hebt. Maar het meeste leer je pas na je studie, in de praktijk. Door al tijdens je studie relevante werkervaring op te doen, heb je direct een voorsprong op je concurrenten op de arbeidsmarkt. Je bouwt een cv op waar mogelijke werkgevers enthousiast van worden. 

 

Werken aan je cv

Een goed student cv maken is essentieel om op te vallen in de enorme stapel met sollicitaties waar recruiters vaak mee geconfronteerd worden. Zorg er dan ook voor dat je cv ertoe doet. Laat zien dat je leeft voor de sport door bijvoorbeeld te vermelden welke sporten je graag doet en welke werkervaring je hebt opgedaan. Dit hoeft niet altijd in de vorm van een bijbaan te zijn.  Denk bijvoorbeeld ook aan vrijwilligerswerk bij een sportevenement, training geven aan de F-jes van je voetbalclub of helpen bij de sportdag van een school.

 

Netwerk opbouwen

Met een goed netwerk kom je doorgaans een stuk verder op de arbeidsmarkt. Bouw je alvast een netwerk op tijdens je studie, dan is de kans groter dat je na je opleiding direct een baan vindt. Door tijdens je studie in de sportwereld te werken, leer je mensen uit het vak kennen die je na je opleiding mogelijk aan een baan kunnen helpen. 

 

Wellicht vind je geen baan via je directe connecties, maar via-via hebben werkzoekenden regelmatig succes bij het vinden van een baan. Ook zijn ze over het algemeen bereid een positieve referentie te geven, wees dus zeker niet bang om hierom te vragen.

 

Een relevante bijbaan vinden

De grote vraag waar je misschien mee zit, is hoe je dan die relevante werkervaring kunt opdoen? Met andere woorden: hoe vind je een relevante bijbaan? Sommige onderwijsinstellingen hebben hun eigen netwerk waarbinnen je vacatures kunt opzoeken. 

 

Bekijk ook zeker online vacaturebanken. Er zijn er een aantal die echt gespecialiseerd zijn in banen naast een studie. Ook via social media van bijvoorbeeld specifieke sportverenigingen of organisatoren van sportevenementen kun je op de hoogte blijven van interessante en relevante vacatures.

 

Werkervaring die goed aansluit

Er is veel te doen op het gebied van sport. De kans is groot dat je zelf al een sport beoefent. Kijk eens of je bij je eigen vereniging ervaring kunt opdoen. Wellicht kun je een team met jonge sporters trainen of begeleiden of een meer ervaren trainer assisteren. Dit is bijvoorbeeld erg relevant wanneer je bezig bent met een opleiding coördinator Sportinstructie, Training en Coaching

 

Ook achter de schermen liggen veel mogelijkheden. Overleg eens met het bestuur van een sportvereniging, sportschool of event-organisator. Wellicht is er achter de schermen een rol voor je weggelegd. Wat je studeert en welke carrière je voor ogen hebt, hangt natuurlijk ook af van welke werkervaring het meest relevant voor jou is. 

 

Kom je er zelf niet uit? Dan heeft een loopbaanbegeleider van jouw opleiding misschien nog goede tips voor jou in petto. Het belangrijkste is: wees niet bang om hulp te vragen bij de mensen om je heen!

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met CVSter.nl.