Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching

Ben jij een sportief type? Dan is de mbo-opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching op niveau 4 misschien wel iets voor jou! Je leert werken met topsporters maar ook met ouderen of mensen met een beperking. Een brede en sportieve opleiding dus!

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de MBO-opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4) leer je trainingen en lessen te geven op allerlei sportgebieden aan diverse groepen mensen. Ben jij een sportief type? Dan is de MBO-opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching op niveau 4 misschien wel iets voor jou! Je leert werken met topsporters maar ook met ouderen of mensen met een beperking. Een brede en sportieve opleiding dus!

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching leer je les en training geven in sport en bewegen. Je verdiept je in verschillende sporttechnieken en ontdekt hoe je deze het beste uitvoert. Mensen motiveren om te sporten is een ander leerdoel. Ook leer je over de werking van het menselijk lichaam en hoe je mensen met blessures kunt helpen.

 

Later in je beroep beheers je verschillende sporten. Je kunt werken met diverse doelgroepen, zoals ouderen, fanatieke sporters of mensen met fysieke klachten. Er is daarom veel aandacht voor sociale vaardigheden tijdens je opleiding.
 

Verder leer je hoe je activiteiten voor sport en beweging kunt opzetten en uitvoeren. Denk aan wedstrijden, toernooien of trainingen. Je komt te weten hoe je een bewegingsplan opstelt en evalueert. Ook het onderwerp ‘sporttechnisch beleid’ komt ook aan bod. Je leert bijvoorbeeld meedenken over verbeterpunten binnen een sportorganisatie.


 
Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, aanbiedt en uitvoert

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Sport en Bewegen: Sport- en Bewegingsleider (niveau 3), Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (niveau 4), Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4), Coördinator Sport- en Bewegingsagogie (niveau 4), Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4).

 

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching. Je leert in dit profieldeel bijvoorbeeld hoe je talenten herkent en hoe je een projectplan opstelt voor sport en bewegen.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Basismanagement of Veilig sportklimaat. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk
Je volgt deze opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit betekent dat je minimaal 20 procent van je studietijd besteedt aan praktijk in de vorm van stages. De rest van de tijd ga je naar school.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4) volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL, naar school en stage lopen). De duur van de opleiding is drie tot vier jaar.

 

Vrijstellingen
Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's of bewijzen:


- VMBO theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

 

Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het belangrijk dat je goed bent in sport.Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen met een MBO-diploma op niveau 3. Bijvoorbeeld:

 

 

Test
Om te worden toegelaten, moet je een test doen. Daarmee wordt bekeken of je lichamelijk geschikt bent voor de opleiding. Er hoort ook een sportmedische keuring bij de toelatingsprocedure.Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Je solliciteert dan naar een functie als leerling trainer/coach. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en een leerbedrijf.
 

Voor de BOL- als de BBL-variant zijn de toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) dezelfde.Aanvullende eisen
ROC's stellen soms aanvullende eisen en bieden eventueel schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2