Sport- en Bewegingsleider - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Sport- en Bewegingsleider

Met de MBO niveau 3-opleiding Sport- en Bewegingsleider word je opgeleid om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de MBO niveau 3-opleiding Sport- en Bewegingsleider word je opgeleid om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden.

 

Dus als je gek bent van sport én mensen, is dit een mooie opleiding voor jou!

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer je hoe je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten organiseert, uitvoert en begeleidt. Dit doe je voor groepen, individuen en (specifieke) doelgroepen. Op een enthousiaste en stimulerende manier.


Je komt te weten hoe je activiteiten ontwikkelt die bij de doelgroep passen. Je leert verschillende sporten beoefenen en ontdekt hoe je om moet gaan met verschillende (specifieke) doelgroepen. Na je opleiding beschik je over sporttechnische kennis en vaardigheden. Bovendien kun je sportmaterialen en accommodaties beheren, de administratie bijhouden en eerste hulp bij ongevallen verlenen.

 

Basis- en profieldeel
Het basis- en profieldeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, aanbiedt en uitvoert

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Sport en Bewegen: Sport- en Bewegingsleider (niveau 3), Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (niveau 4), Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4), Coördinator Sport- en Bewegingsagogie (niveau 4), Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching (niveau 4).

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Ondernemerschap MBO of Gezonde Leefstijl. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Praktijk
Tijdens de opleiding loop je stage bij verschillende organisaties. Alles wat je hebt geleerd, ga je toepassen in een organisatie die sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt. Denk aan sportverenigingen, evenementenbureaus, campings, buurt- en wijkorganisaties in het sociaal cultureel werk, overheidsinstellingen, verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

 

Duur en Leerwijze

Sport- en bewegingsleider is een MBO-opleiding op niveau 3. Je kunt deze volgen via BOL (leren/stage). De duur van de opleiding is drie jaar.

 

Vrijstellingen
Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk. Zie eisen toelating.

 

Je kunt deze opleiding ook (verkort) schriftelijk volgen.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- HAVO/VWO: overgangsbewijs van 3 naar 4
- MBO niveau 2

 

Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het belangrijk dat je goed bent in sport.

 

Test
Om toegelaten te worden tot de BOL- of BBL-opleiding, moet je een test doen. Daarmee wordt bekeken of je lichamelijk geschikt bent voor de opleiding. Er hoort ook een sportmedische keuring bij de toelatingsprocedure.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider een aantal vrijstellingen krijgen. De opleiding duurt daardoor minder lang. Je krijgt sowieso vrijstellingen met het diploma:

 

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC. 
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

 

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 3

OPLEIDINGSVORM

BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25