Medewerker Sport en Recreatie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Medewerker Sport en Recreatie

Tijdens de MBO-opleiding Medewerker Sport en Recreatie (niveau 2) leer je sport- en beweegactiviteiten te organiseren die passen bij de doelgroep.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de MBO-opleiding Medewerker Sport en Recreatie (niveau 2) leer je sport- en beweegactiviteiten te organiseren die passen bij de doelgroep.

De MBO-opleiding (niveau 2) Medewerker Sport en Recreatie past perfect bij iemand die houdt van sport- en bewegingsactiviteiten en recreatieve activiteiten. Met jouw open en gastvrije houding zijn de door jou georganiseerde bezigheden vast een groot succes!

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medewerker Sport en Recreatie leer je hoe je groepen of individuele deelnemers begeleidt tijdens sport- en beweegactiviteiten en recreatieve activiteiten. De opleiding is een praktijkgerichte opleiding: je leert door te oefenen in de praktijk. In de opleiding is er veel aandacht voor alle onderdelen van het vakgebied sport en recreatie.

Je leert bijvoorbeeld hoe je deelnemers enthousiast maakt voor bepaalde (sport)activiteiten en hoe je ze motiveert. Je ontdekt welke activiteiten je met verschillende doelgroepen kunt ondernemen en hoe je deze activiteiten organiseert.

Omdat je met allerlei mensen gaat werken, leer je tijdens de opleiding omgaan met verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld met kinderen, ouderen of mensen van een andere cultuur.

Verder leer je tijdens de opleiding ook hoe je eerste hulp bij sportongevallen toepast en hoe je zorgt voor een goede hygiëne in bijvoorbeeld zwembaden of andere sportfaciliteiten. 

Daarnaast is gastvrijheid een onderdeel van het recreatieve gedeelte van de opleiding. Je leert hoe je gasten ontvangt en hoe je representatief kunt overkomen. Je leert hoe het is om te werken in een team.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Je maakt kennis met met drie werkomgevingen binnen het dossier Dienstverlening: Helpende Zorg & welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Hieruit maak je al vroeg een keuze. 

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor Medewerker Sport en Recreatie dan leer je je meer over het assisteren bij van sportactiviteiten of recreatieve activiteiten en evenementen. 

De opleiding is heel breed, zodat je later in je beroep voor veel werkvelden kunt kiezen.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Assisteren bij sport en recreatie of Ondernemend gedrag. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages.


Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

 

Duur en Leerwijze

De MBO-opleiding Medewerker Sport en Recreatie (richting binnen het dossier Dienstverlening) op niveau 2 kun je volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL). De opleiding duurt twee jaar.


Lees meer over

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Medewerker Sport en Recreatie als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- VMBO, minimaal de basisberoepsgerichte leerweg
- MBO niveau 1 Assistent Dienstverlening en Zorg

Bij sommige ROC’s wordt je ook toegelaten als je niet aan deze toelatingseisen voldoet. Informeer hiervoor bij de onderwijsinstelling van je keuze. Zie Waar aanmelden

Aanvullende eisen
ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

 

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 2

OPLEIDINGSVORM

BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25