Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Een mooie carrière

Om vooruit te komen in je werk, heb je ervaring en/of extra scholing nodig. Voor het eerste zorg je zelf, het tweede is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jou en je (toekomstige) werkgever. Kiezen voor zorg, welzijn of sport is kiezen voor een uitdagende sector waarbinnen je kunt groeien.


Recht op bij- en nascholing
In bijna iedere cao zijn afspraken gemaakt over bij- en nascholing. In veel gevallen is er budget beschikbaar en kun je, samen met je werkgever, een opleidingsplan samenstellen. In de praktijk betekent dit dat je werkgever kan bijdragen aan jouw ontwikkeling. Door een deel van de kosten op zich te nemen en/of door jou in werktijd te laten studeren.

Welke mogelijkheden er zijn, hangt af van het opleidingsplan en het beschikbare budget. Je kunt hiernaar informeren bij de afdeling Personeelszaken.

 

Jezelf ontwikkelen in zorg en welzijn
Je zou het misschien niet denken, maar de carrièremogelijkheden in zorg en welzijn zijn goed. Denk bijvoorbeeld aan een loopbaan in management- en beleidsfuncties, het opleiden van leerlingen of een specialisatie in een bepaald vakgebied. Het aanbod aan opleidingen en trainingen voor professionals in de sector zorg en welzijn is groot.

 

Leer meer in de sector sport
Meer leren dan je al weet, dat is geen slecht vooruitzicht. In de sportsector is dat goed mogelijk, je hebt namelijk volop de mogelijkheid om door of bij te leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door extra cursussen te volgen of vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier kun je je extra verdiepen in je vakgebied of je kunt je kennis juist verbreden naar een ander werkveld, zoals de gehandicaptensport! 

 

Je ervaring telt!
Niet veel diploma's, maar wel een berg ervaring? Via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) kun je je ervaring omzetten in certificaten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de juiste papieren verkrijgen voor een bepaalde functie of meer inzicht krijgen in je loopbaanmogelijkheden. Lees meer over EVC.

 

Praktische informatie
Er staan diverse opleidingen op deze site. Daar zitten ook vervolgopleidingen bij. Je kunt opleidingen vinden door op de homepagina te klikken op de button ‘Opleidingen’. Links in de navigatie zie je dan het kopje 'Ik heb nu'. Kies hier het hoogste niveau van de opleidingen die je hebt afgerond (bijvoorbeeld MBO) en zie welke opleidingen je daarna kunt volgen.

 

Is er werk?
Bij de meeste beroepen op deze site is bekend of en hoeveel werk er is. Bij elke beroepsbeschrijving vind je deze informatie onder de knop ‘Loopbaan’.


Vanaf deze loopbaanpagina kun je ook doorklikken naar passende vacatures op werk.nl, de website van het UWV. Nog meer vacatures vind je op de regionale zorg- en welzijnssites die je vindt bij ‘Werk vinden’.

 

Zie ook:
Beroepen
Opleidingen vinden op toelatingseis
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring
Werk vinden

Eigen bedrijf

Ook in zorg en welzijn zijn er veel mogelijkheden om voor jezelf te beginnen. Bijvoorbeeld als medisch specialist, fysiotherapeut, apotheker of tandarts. Of je begint een detacheringsbureau, adviesbureau, opleidingsinstituut of onderzoeksbureau. Net wat je wilt!



Volle 100%
Heb je een eigen bedrijf, dan merk je dat er veel werkzaamheden zijn die weinig of niets te maken hebben met het beroep waarvoor jij kiest. Denk bijvoorbeeld aan:

  • financiële zaken
  • belasting
  • administratie
  • boekhouding
  • werving en selectie
  • personeelszaken


Een eigen bedrijf vraagt dus een brede kennis van zaken en veel energie, inzet en discipline. Maar het geeft ook voldoening: je hebt inzicht in de totale bedrijfsvoering, hebt je eigen verdiensten in de hand en kunt je eigen doelen vastleggen. Bij de een ligt de nadruk op kwaliteit, bij de ander op winst en bij een derde op zoveel mogelijk mensen helpen.



Wat moet je weten voor je start?
Voordat je een eigen bedrijf start, moet je je goed laten informeren over de zaken waarmee je te maken krijgt. Afhankelijk van het soort onderneming dat je start, kun je informatie aanvragen bij verschillende organisaties.



Ga langs bij de Kamer van Koophandel (KvK) om je in te schrijven als ondernemer. Werk je als zzp'er of heb je een vof of maatschap? Dan kun je ook meteen bij de KvK je aanmelding bij de Belastingdienst en je btw-nummer regelen. Andere rechtsvormen moeten dit zelf regelen met de Belastingdienst. Hier kun je ook gratis een handboek ondernemen aanvragen.



Neem ook contact op met de betreffende brancheorganisatie, de gemeente (in verband met vergunningen en vestigingseisen) en, indien je een startkapitaal nodig hebt, een bank of een andere geldschieter. Denk ook aan de verzekeringen, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want als je als zelfstandig ondernemer ziek wordt, verlies je ook tijdelijk je inkomen. Verder is het aan te raden te praten met mensen die een soortgelijke onderneming hebben.

 

Franchising
Je kunt ook kiezen voor franchising. Bij franchising sluit je als franchisenemer een contract met een franchisegever waarin staat dat je vanuit naam van het bedrijf mag handelen en producten/diensten mag verkopen. De franchisegever is hierbij het bedrijf waarvan jij een franchise opent; je kent natuurlijk MacDonalds wel. In zorg, welzijn en sport bestaan dergelijke formules ook, zoals:

 

  • Benu Apotheek (farmaceutische industrie)
  • Personal Fitness (sport)
  • Thomashuizen (gehandicaptenzorg)
     

Jij als franchisenemer kan profiteren van de naamsbekendheid, en de inkoopkortingen die de franchisegever al gemaakt heeft. Het is belangrijk om een franchiseformule te vinden die bij jou past. Er zijn verschillende organisaties die je hier meer over kunnen vertellen, zoals Franchise+.



Werktijden
Wanneer je pas met je eigen bedrijf begint ben je er bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig. Het is namelijk een belangrijke stap die vaak onzekerheid met zich meebrengt. Niet alleen op financieel gebied, maar ook wat betreft personeel en cliënten. Ook als het bedrijf langer bestaat zul je nooit een baan van negen tot vijf hebben!



Waar en in welke beroepen werken?
Bij de beroepen op deze site kun je ook zoeken op beroepen die je in een eigen bedrijf kunt uitoefenen. Heb je nog vragen? Mail met de mensen op deze site die werkervaring hebben!

 


Zie ook:
www.belastingdienst.nl
www.kvk.nl
www.franchiseplus.nl
www.fnvzzp.nlf