Een eigen bedrijf | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Een eigen bedrijf

Ook in zorg en welzijn zijn er veel mogelijkheden om voor jezelf te beginnen. Bijvoorbeeld als medisch specialist, fysiotherapeut, apotheker of tandarts. Of je begint een detacheringsbureau, adviesbureau, opleidingsinstituut of onderzoeksbureau. Net wat je wilt!

Volle 100%
Heb je een eigen bedrijf, dan merk je dat er veel werkzaamheden zijn die weinig of niets te maken hebben met het beroep waarvoor jij kiest. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • financiële zaken
  • belasting
  • administratie
  • boekhouding
  • werving en selectie
  • personeelszaken


Een eigen bedrijf vraagt dus een brede kennis van zaken en veel energie, inzet en discipline. Maar het geeft ook voldoening: je hebt inzicht in de totale bedrijfsvoering, hebt je eigen verdiensten in de hand en kunt je eigen doelen vastleggen. Bij de een ligt de nadruk op kwaliteit, bij de ander op winst en bij een derde op zoveel mogelijk mensen helpen.Wat moet je weten voor je start?
Voordat je een eigen bedrijf start, moet je je goed laten informeren over de zaken waarmee je te maken krijgt. Afhankelijk van het soort onderneming dat je start, kun je informatie aanvragen bij verschillende organisaties.Ga langs bij de Kamer van Koophandel (KvK) om je in te schrijven als ondernemer. Werk je als zzp'er of heb je een vof of maatschap? Dan kun je ook meteen bij de KvK je aanmelding bij de Belastingdienst en je btw-nummer regelen. Andere rechtsvormen moeten dit zelf regelen met de Belastingdienst. Hier kun je ook gratis een handboek ondernemen aanvragen.Neem ook contact op met de betreffende brancheorganisatie, de gemeente (in verband met vergunningen en vestigingseisen) en, indien je een startkapitaal nodig hebt, een bank of een andere geldschieter. Denk ook aan de verzekeringen, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want als je als zelfstandig ondernemer ziek wordt, verlies je ook tijdelijk je inkomen. Verder is het aan te raden te praten met mensen die een soortgelijke onderneming hebben.

 

Franchising
Je kunt ook kiezen voor franchising. Bij franchising sluit je als franchisenemer een contract met een franchisegever waarin staat dat je vanuit naam van het bedrijf mag handelen en producten/diensten mag verkopen. De franchisegever is hierbij het bedrijf waarvan jij een franchise opent; je kent natuurlijk MacDonalds wel. In zorg, welzijn en sport bestaan dergelijke formules ook, zoals:

 

  • Benu Apotheek (farmaceutische industrie)
  • Personal Fitness (sport)
  • Thomashuizen (gehandicaptenzorg)

Jij als franchisenemer kan profiteren van de naamsbekendheid, en de inkoopkortingen die de franchisegever al gemaakt heeft. Het is belangrijk om een franchiseformule te vinden die bij jou past. Er zijn verschillende organisaties die je hier meer over kunnen vertellen, zoals Franchise+.Werktijden
Wanneer je pas met je eigen bedrijf begint ben je er bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig. Het is namelijk een belangrijke stap die vaak onzekerheid met zich meebrengt. Niet alleen op financieel gebied, maar ook wat betreft personeel en cliënten. Ook als het bedrijf langer bestaat zul je nooit een baan van negen tot vijf hebben!Waar en in welke beroepen werken?
Bij de beroepen op deze site kun je ook zoeken op beroepen die je in een eigen bedrijf kunt uitoefenen. Heb je nog vragen? Mail met de mensen op deze site die werkervaring hebben!


Zie ook:
www.belastingdienst.nl
www.kvk.nl
www.franchiseplus.nl
www.fnvzzp.nl