Opleiding
Leer alles over het optiekvak in de mbo-opleiding Allroundmedewerker Optiek! Tijdens deze mbo-opleiding (niveau 3) verdiep je je onder andere in brillen, glazen en reparatie. Daarnaast leer je de handigheidjes van het verkopen en adviseren.
Tijdens de opleiding Allround Medewerker Optiek leer je alles over brillen en de werking van de topsterktemeter (waarmee je de sterkte van bestaande brillenglazen kunt meten). Verder ontdek je hoe je glazen in het montuur slijpt en hoe je brillen moet repareren. Omdat je veel in de winkel zult werken, leer je ook hoe je verkoopt, adviseert en betalingen regelt.
Basisdeel
Een basisdeel bestaat uit:
Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Optiek: Verkoopmedewerker Optiek (niveau 2), Allround Medewerker Optiek (niveau 3) en Opticien (niveau 4).
Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Allround Medewerker Optiek. Je leert in dit profieldeel hoe je brillenglazen op maat slijpt en in het montuur zet. Ook leer je hoe je brillen en zonnebrillen repareert.
Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:
Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Verdieping oog en correctie of voor Werken in het buitenland. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.
Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.
Wat is de duur en opleidingsvorm?
Je kunt de MBO-opleiding Allroundmedewerker Optiek op niveau 3 volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In beide gevallen duurt de opleiding drie jaar.
Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen.
Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- Vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- Mbo-diploma niveau 2
Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het nodig dat je een fijne oog-handcoördinatie hebt.
Heb je een havo-diploma met wiskunde B en natuur- of scheikunde? Ook dan kun je op sommige ROC's vrijstelling krijgen voor een aantal onderdelen.
Zoek ook een werkgever
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen (tegelijkertijd werken en leren), moet je naast een van de vereiste diploma's zelf nog op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling allroundmedewerker optiek. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.
Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.
ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.
Specificaties:
NIVEAU
Mbo Niveau 3
OPLEIDINGSVORM
BBL
, BOL
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 28