Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag? De HBO-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek richt zich vooral op het uitvoeren van onderzoeken in een laboratorium. Deze onderzoeken kunnen zich bijvoorbeeld richten op DNA, medicijnen of bio-informatica.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag? De HBO-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek richt zich vooral op het uitvoeren van onderzoeken in een laboratorium. Deze onderzoeken kunnen zich bijvoorbeeld richten op DNA, medicijnen of bio-informatica. 

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek krijg je les in de volgende onderwerpen:


- biochemie
- klinische chemie
- medische microbiologie
- medische biologie
- cytologie
- histologie
- celbiologie
- pathologie

 

Voorbeelden van vakken die je krijgt, zijn analytische en organische chemie, natuurkunde, informatica, wiskunde en statistiek (algemeen), biochemie, immunologie, genetica, microbiologie, hematologie, anatomie/fysiologie, pathologie en celbiologie.

 

De theorie wordt gedurende de hele opleiding aangevuld met practica. Bovendien loop je stage, bijvoorbeeld in een laboratorium van een ziekenhuis.Differentiaties
De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heeft meerdere differentiaties waaruit je kunt kiezen om te komen tot het werk dat jou het meeste aanspreekt.- Differentiatie Medische Diagnostiek: voor als je onderzoek wilt doen naar ziekte en gezondheid van de mens en in de diagnostiek wilt werken.
- Differentiatie Wetenschappelijk Onderzoek: om de geheimen van DNA te ontrafelen, op basis hiervan medicijnen te ontwikkelen en te ontdekken wat er gebeurt tijdens bijvoorbeeld het verouderingsproces.
- Differentiatie Bio-informatica: de basis van het leven is informatie in de vorm van DNA. Die informatie ligt van nature opgeslagen in genen, maar sinds enige tijd ook in computers. Je moet met deze informatie kunnen opgaan en dat leer je met de differentiatie Bio-informatica.

 

Varianten
Bij Fontys Hogescholen valt de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, samen met opleidingen Chemie en Chemische Technologie, onder een nieuwe opleiding. Deze opleiding heet Applied Science. Zie ook: Waar aanmelden.

Duur en Leerwijze

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een HBO-opleiding. Afhankelijk van de hogeschool kun je de opleiding in voltijd of in deeltijd volgen. De duur van de voltijd opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is vier jaar.


Vrijstellingen
Sommige diploma's bieden je de mogelijkheid om in het tweede jaar van de opleiding in te stromen of vrijstelling voor bepaalde vakken te krijgen. 

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- HAVO
- VWO
- MBO, niveau 4

 

Heb je een ander diploma waarvan je vermoedt dat het toegang tot de opleiding geeft? Neem dan contact op met de hogeschool om het zeker te weten.

 

Welk instroomprofiel?
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid

 

Vrijstellingen
Als je een diploma van een MBO-opleiding zoals het MLO hebt, kun je bij sommige hogescholen in het tweede jaar instromen. Het is ook mogelijk dat je vrijstelling krijgt voor bepaalde vakken. Om precies te weten hoe het zit, kun je het beste contact opnemen met de hogeschool.

 

Ook met het VWO-diploma kun je op sommige hogescholen de opleiding in drie jaar doen. En ook hier geldt: neem even contact op met de hogeschool.

 

Werken en leren: de duale variant
Als je de opleiding wilt volgen in de duale variant, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren, gelden dezelfde diploma-eisen als voor de voltijd- en deeltijdopleiding.

 

Er gelden in enkele gevallen wel aanvullende eisen. Bij sommige hogescholen moet je, voordat je aan de opleiding begint, bij een zorginstelling of leerbedrijf zijn aangenomen. Je moet in dat geval dus solliciteren. Andere hogescholen stellen deze eis niet. Je hebt ook bij deze onderwijsinstellingen uiteindelijk wel een leer-arbeidsplaats nodig, maar hoeft deze niet te hebben voordat je aan de opleiding begint.

 

Selectieprocedure
Voor het schooljaar 2020-2021 geldt dat er voor deze studie een selectieprocedure plaats vindt.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

, Voltijd

DUUR

4 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 23