Biomedische Technologie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Biomedische Technologie

De opleiding BMT leidt je op tot biomedisch technoloog of biomedisch ingenieur. Je ontwikkelt en ontwerpt bijvoorbeeld protheses, een kunsthart of een revalidatierobot. De gezondheidszorg is voorgoed veranderd door biomedische ontwikkelingen als de pacemaker of de MRI-scan en jij verdiept je erin hoe je de zorg nog verder kunt veranderen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Onder jouw microscoop bekijk je straks micro-organismen als schimmels en bacteriën of materiaal dat afkomstig is van mensen, zoals bloed of urine. Je leert hoe je onderzoek doet naar ziekteverwekkers, kwaliteitscontroles uitvoert of bloed analyseert. Werk jij graag nauwgezet en volgens procedures?

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Biologisch Medisch Analist leer je materiaal onderzoeken dat komt van levende organismen. Dit kunnen mensen, dieren, planten, schimmels of bacteriën zijn.


Als je kiest voor de medische sector leer je bloed, urine en ruggenmergvocht van patiënten te analyseren op de aanwezigheid van allerlei stoffen. Je bepaalt bloedgroepen, telt bloedcellen en stelt vast welke (bio-)chemische processen in het lichaam worden verstoord. Je analyses dragen je bij aan het stellen van een diagnose bij een patiënt.


Tijdens de opleiding verdiep je je ook in micro-organismen, als virussen, bacteriën en schimmels. Je leert hoe je grondstoffen en producten kunt controleren op aanwezigheid van deze micro-organismen. Je kunt dan straks in je beroep kwaliteitscontroles uitvoeren op voedingsmiddelen of op medicijnen.
 

Het is straks belangrijk dat je analyses uitvoert volgens bepaalde voorschriften. Deze zijn een onderdeel van het kwaliteitssysteem van het laboratorium. Je leert werken met geavanceerde apparatuur, computers en microscopen. En hoe je deze goed schoon houdt. Want hygiëne is in je toekomstige beroep erg belangrijk.Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis: vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je bereidt analyses voor en voert ze uit. Je bent bezig met biologie, scheikunde en natuurkunde

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Analisten: Allround Laborant (niveau 3), Chemisch-fysisch analist (niveau 4) en Biologisch Medisch Analist (niveau 4).Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Je leert specifieke biologisch medische analyses uit te voeren, de resultaten te begrijpen en je onderzoekstechnieken te verbeteren. Verder leer je hoe je kennis overdraagt aan je toekomstige collega’s.Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de keuzedelen Medische Microbiologie of Technische Microbiologie. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 70% van de studietijd werkend aan het leren.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

De MBO-opleiding Biologisch Medisch Analist is een opleiding op niveau 4. Je kunt de opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De studie duurt 4 jaar.

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Biologisch Medisch Analist op niveau 4 als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's of bewijzen:


- MBO-diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- VMBO de theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg


Aanbevolen vakken om in je pakket te hebben: wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde (nask).Vrijstellingen
Bij sommige onderwijsinstellingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden. Dit is mogelijk met het diploma van de opleiding:

 

 

Per opleidingslocatie kunnen de toelatingseisen afwijken. Informeer daarom bij de school van je keuze.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

DUUR

3 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

OPLEIDINGSINSTITUUT

Universiteit Twente

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2