Doktersassistent - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Doktersassistent

Je leert om patiënten aan de balie en aan de telefoon te woord te staan. Want weet jij welke vragen je aan de patiënt kan stellen om te kunnen beoordelen of er sprake is van een spoedgeval? Om dat goed te kunnen doen, moet je beschikken over voldoende medische kennis. Dat leer je in de opleiding. Ook leer je allerlei medisch-technische handelingen,  bijvoorbeeld injecteren, bloed afnemen, bloeddruk meten, urine nakijken en oren uitspuiten. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Nadat je de opleiding hebt afgerond, ben je:

 

 

Je hebt wat betreft je werkplek veel keuze. Je kunt als doktersassistent bijvoorbeeld in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, huisartsenpost, specialistenpraktijk, polikliniek van een ziekenhuis of geneeskundige dienst gaan werken. Ook is het mogelijk om bij een verpleeghuis, bloedtransfusiedienst of in de jeugdgezondheidszorg aan de slag te gaan.

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Vervolgopleidingen

Als je na de MBO-opleiding Doktersassistent nog verder wilt studeren, kun je een HBO-opleiding in de gezondheidszorg gaan volgen zoals Verpleegkunde HBO of Fysiotherapie. Ook de opleiding tot Praktijkopleider is mogelijk.

 

Daarnaast kun je er voor kiezen om jezelf verder te specialiseren in een bepaalde medische richting of op het gebied van organisatie en management. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als specialistisch (dokters)assistent op een ziekenhuisafdeling (zoals dermatologie of KNO). Als je werkt op een polikliniek in het ziekenhuis kun je ook een vervolgopleiding volgen in operatiekamervaardigheden. Je leert dan hoe je een medisch specialist moet assisteren.

 

Maar je kunt ook een opleiding volgen tot praktijkondersteuner huisartsenzorg of praktijkmanager. Verder kun je je specialiseren tot coördinerend of senior (dokters)assistent bij instanties zoals een Arbodienst, GGD of instelling voor jeugdgezondheidszorg.

 

Na je opleiding Doktersassistent en enkele jaren werkervaring kun je de vervolgopleiding Triagist gaan doen. Een triagist werkt op de huisartsenpost en is het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je beoordeelt de ernst van de klacht en bepaalt het vervolgtraject. 

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, BBL

, BOL

, Deeltijd

INSCHRIJFDATUM

Uiterlijk 1 april

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16