Eerst Verantwoordelijk Verzorgende - Over de opleiding | YouChooz
Alle opleidingen

Opleiding

Eerst verantwoordelijke Verzorgende

Ben je verzorgende in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of verleen je zorg aan huis? Als je je wilt professionaliseren in taken rondom zorgcoördinatie en het zorgdragen voor het welzijn van je cliënten, sluit de EVV-opleiding hierop goed aan.

Delen
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Ben je verzorgende in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of verleen je zorg aan huis? Als je je wilt professionaliseren in taken rondom zorgcoördinatie en het zorgdragen voor het welzijn van je cliënten, sluit de EVV-opleiding hierop goed aan.

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Als verzorgende in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of als je zorg thuis verleent kun je doorgroeien tot eerst verantwoordelijk verzorgende. Ook als je contactverzorgende, zorgcoördinator of persoonlijk begeleider bent of wordt, heb je veel aan de EVV-opleiding. Met de opleiding word je toegerust om de taken uit te oefenen die bij deze functies horen.

 

Hierbij hoort bijvoorbeeld de coördinatie van zorg en het bewaken van de continuïteit van de zorgverlening. De opleiding leert je ook aanspreekpunt te zijn voor alle betrokkenen: de cliënt zelf, maar ook mantelzorgers en collega-zorgverleners. Tot het opleidingsprogramma behoren zodoende ook communicatieve vaardigheden. Deze helpen je zo goed mogelijk zorg te dragen voor een prettig woon- en leefklimaat voor je cliënten.

 

Voorbeelden van competenties
- Cliëntgerichte zorgvisie
- Multidisciplinair overleg (MDO)
- Zorgleefplan opstellen
- Bewaken uitvoering zorgleefplan
- Communicatie en onderhandelen
- Bewaken van de kwaliteit van leven van cliënten
- Problemen signaleren en oplossen

 

Theorie en praktijk
De opleiding bestaat uit verschillende modules waarbij je theorie en praktijk met elkaar afwisselt. De studie- en praktijkopdrachten, bijvoorbeeld in de vorm van proeven van bekwaamheid, kun je zowel thuis, tijdens de contactdagen op school als op je werkplek uitvoeren. De meeste onderwijsinstellingen werken ook met assessment, portfolio’s en persoonlijke ontwikkelplannen (POP’s). Intervisie (verplichte individuele studiebegeleiding) kan deel uitmaken van de EVV opleiding.

Duur en Leerwijze

De post MBO-opleiding Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (opleiding EVV) duurt dertig tot veertig weken. Je gaat tegelijkertijd werken en leren. Je volgt ongeveer zeventien tot twintig les- of contactdagen en je hebt een studiebelasting van in totaal ongeveer 150 tot 250 uur.De precieze duur, het aantal contactdagen en de studiebelasting verschillen per onderwijsinstelling. Bij sommige instellingen volg je bijvoorbeeld 15,5 lesdagen.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal onderdelen) te volgen.

 

Erkenning
De opleiding EVV is landelijk erkend door de branche. Maar niet alle onderwijsinstellingen bieden het erkende traject aan: het is dus raadzaam vooraf naar de erkenning te informeren. Zie ook: waar aanmelden.

Toelatingseisen

Diploma en een baan
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van het MBO-diploma:

 

Ook met een vergelijkbaar diploma word je soms toegelaten. Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

 

Daarnaast moet je werkzaam zijn als verzorgende in een verpleeghuis, verzorgingshuis of instelling waarin verschillende functies van verzorging, verpleging en/of thuiszorg gecombineerd worden. Je kunt hier ook al werkzaam zijn als eerst verantwoordelijk verzorgende/EVV. De instelling moet door Calibris erkend zijn als leerbedrijf.

 

Vrijstellingen
Wanneer je al eerder EVV-cursussen of vergelijkbare opleidingen of cursussen hebt gevolgd of als je al enige tijd als eerst verantwoordelijk verzorgende werkt, kun je bij bepaalde onderwijsinstellingen vrijstellingen krijgen. Dat kan de opleidingsduur verkorten.

Specificaties:

NIVEAU

Post MBO

OPLEIDINGSVORM

BBL

, Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verzorgende-IG

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 9

Laatst bijgewerkt:

2020 M12 14