Verzorgende-IG - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verzorgende-IG

Tijdens de opleiding Verzorgende-IG op MBO-niveau 3 leer je bijvoorbeeld ondersteunen bij de persoonlijke verzorging of bij het huishouden van een cliënt. Ook leer je hoe je deze mensen stimuleert zichzelf te redden. Daarnaast is het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen - zoals het geven van sondevoeding -een onderdeel van je opleiding.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De MBO-opleiding Verzorgende-IG (niveau 3) leert je hoe je ondersteuning geeft aan mensen die zorg nodig hebben.

Tijdens de opleiding Verzorgende-IG op MBO-niveau 3 leer je bijvoorbeeld ondersteunen bij de persoonlijke verzorging of bij het huishouden van een cliënt. Ook leer je hoe je deze mensen stimuleert zichzelf te redden. Daarnaast is het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen - zoals het geven van sondevoeding -een onderdeel van je opleiding.


Studeren voor verzorgende-IG

De opleiding Verzorgende-IG bestaat uit verschillende delen: een basisdeel, profieldeel en keuzedeel. Tijdens het profieldeel zoom je in op je competenties en vaardigheden voor je toekomstige vak. Je gaat je in dit deel van je opleiding ook specialiseren in de richting waarin je als verzorgende-IG wilt werken:
•    verpleeghuiszorg en thuiszorg
•    geestelijke gezondheidszorg
•    gehandicaptenzorg
•    kraamzorg


Heb je je diploma Verzorgende-IG behaald? Dan kun je nog verder studeren of in de praktijk aan de slag gaan als verzorgende-IG.

Werken als verzorgende-IG

Na de opleiding Verzorgende-IG kun je gaan werken in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een woonzorgcentrum, een instelling voor psychiatrie of verslavingszorg, woonvormen voor gehandicapten, het ziekenhuis of bij mensen thuis. Hoe gaat het er echt aan toe in het beroep en tijdens de opleiding Verzorgende-IG? Bekijk de filmpjes op deze pagina!

Combinatieopleiding 

Je kunt ook kiezen voor de dubbelkwalificatie Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg. Na deze 3-jarige opleiding ontvang je 2 diploma's.

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Verzorgende-IG leer je hoe je zelfstandig en volgens een zorgplan zorg kunt geven aan mensen, de zorgvragers. Persoonlijke verzorging zoals helpen met wassen, eten en aankleden staat hierbij centraal. Ook belangrijk is dat je leert hoe je de zorgvragers kunt stimuleren zichzelf te redden, in hun woonomgeving en in hun sociaal-maatschappelijke leven.

Ook leer je ondersteuning te bieden aan mensen met emotionele problemen. Je verdiept je in hoe je veranderingen in de (gezondheids)situatie signaleert. Daarnaast leer je hoe je verpleegtechnische handelingen moet uitvoeren, zoals medicijnen toedienen of wonden verzorgen.

 

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert onder meer hoe je zorg en ondersteuning biedt aan je zorgvragers en hoe je werkt aan je eigen deskundigheid en kwaliteit van het werk

 

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Tijdens je opleiding Verzorgende-IG specialiseer je je in één van de volgende richtingen:

  • verpleeghuiszorg en thuiszorg
  • geestelijke gezondheidszorg
  • gehandicaptenzorg
  • kraamzorg


Dat betekent natuurlijk niet dat je na je opleiding Verzorgende-IG alleen in dat werkveld terecht kunt. Omdat je zo breed bent opgeleid, kun je in alle zorginstellingen aan de slag. In het begin heb je meestal wel wat extra begeleiding nodig.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO


Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Engels, Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking of Veiligheid en vakmanschap. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 70 procent van de studietijd werkend aan het leren.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

 

Combinatieopleiding
Liggen jouw interesses zowel bij het verlenen van zorg als bij het begeleiden van cliënten in hun woon- en leefomgeving? Dan is de combinatieopleiding Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg iets voor jou! 

Na 3 jaar ontvang je 2 diploma’s en heb je kennis over lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid. Bekijk de pagina  voor de scholen die deze opleiding aanbieden.

 

Duur en leerwijze

Je kunt de opleiding Verzorgende-IG (niveau 3) op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). In beide gevallen duurt de opleiding doorgaans drie jaar. Op sommige ROC's is het ook mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen.

 

Particuliere opleiding
Er bestaat ook een particuliere opleiding Verzorgende. De duur van deze opleiding hangt mede van je eigen inspanning af.

 

Vrijstellingen
Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen.

 

Combinatieopleiding
Sommige scholen bieden de 3-jarige combinatieopleiding Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg aan. Tijdens deze studie komt lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid samen. Interesse? Bekijk de pagina Waar aanmelden voor de scholen die deze opleiding aanbieden.

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding Verzorgende-IG als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 2

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je tijdens de opleiding Verzorgende-IG een aantal vrijstellingen krijgen. De opleiding duurt daardoor minder lang. Je krijgt sowieso vrijstellingen met het diploma:


 

Er zijn ook enkele oude diploma’s waarmee je vrijstellingen krijgt. Lees hierover meer op de pagina Oud diploma.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een Erkenning Verworven Competenties (EVC) procedure laten beoordelen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC- procedure aanmelden bij een ROC. Aan het volgen van een EVC-procedure zijn wel kosten verbonden. Deze verschillen per ROC.

 

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een zorginstelling. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling verzorgende. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

 

Aanvullende eisen
ROC's kunnen aanvullende eisen stellen. Ze bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Een andere opleiding?
Als je de MBO-opleiding Verzorgende-IG via leren op afstand wilt volgen, kun je terecht bij een particuliere onderwijsinstelling zoals NTI. De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Voor meer informatie kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling (zie Waar aanmelden).

 

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 3

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, BBL

, BOL

, Deeltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25