Ergotherapie - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Ergotherapie

De opleiding Ergotherapie richt zich op het helpen van mensen die beperkt zijn in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Lees hier meer over de opleiding!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Als je de opleiding Ergotherapie hebt afgerond, ben je:

 


Een ergotherapeut helpt je met veel hulpvragen die erop gericht zijn (weer) te kunnen werken, kinderen te verzorgen, te koken of een hobby uit te oefenen. Je stelt vragen als:
 

- Wat wil iemand?
- Wat kan iemand nog zélf?
- Waarbij heeft hij of zij hulp nodig?
- Kan een aanpassing aan de woning of een hulpmiddel uitkomst bieden?
 

Centraal staat dat de cliënt weer de regie over zijn eigen leven krijgt. Dat betekent dat in de behandelingen, de begeleiding en het advies alles draait om het 'doen'. Je kijkt als ergotherapeut vooral naar wat mensen wél zelf kunnen en wat ze eventueel kunnen leren of aanpassingen die zij misschien aanvullend nodig hebben. Dat betekent dat je praktisch en oplossingsgericht bezig bent, op een creatieve manier.
 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.
 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Vervolgopleidingen

Als je de HBO-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

 

Je kunt doorstromen naar de WO-master Fysiotherapiewetenschap. Om toegelaten te worden met een HBO-diploma moet je een pre-masterprogramma Klinische Gezondheidswetenschappen of een gelijkwaardige pre-master volgen. 

 

Nadat je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je ook kiezen voor de masteropleiding Physician Assistant. Met hetzelfde aantal jaar werkervaring kun je ook kiezen voor de HBO-master Neurorevalidatie en Innovatie. 

 

Verder heb je toegang tot de universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen of Bewegingswetenschappen.
Je wordt ook toegelaten tot de erkende post HBO-opleiding voor Psychomotorische Kindertherapie in Breda.

 

Je kunt er ook voor kiezen om na je HBO-opleiding een WO-master te volgen. De HvA biedt als eerste hogeschool in Nederland een erkende WO-master met de opleiding European Master of Science in Occupational Therapy (master in Ergotherapie). Zie hiervoor Extra info

 

Er zijn ook diverse post HBO-cursussen, bijvoorbeeld voor speciale observatiemeetinstrumenten (diagnostiek), behandelingsmethodieken of regelgeving (Arbo, Wet maatschappelijke ondersteuning).

 

Naar het buitenland?
Een mooie masteropleiding na je HBO-bacheloropleiding is de Europese wetenschappelijke masteropleiding Ergotherapie.

 

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16