Opleiding
Wil je vooruit in je loopbaan als psychomotorisch therapeut? Met deze master ga je verder waar de bacheloropleiding ophield. Je bouwt je vakkennis uit en wordt een volleerd deskundige in het psychomotorische werkveld.
Wat leer je?
De masteropleiding Psychomotorische Therapie sluit direct aan op de bacheloropleiding Bewegingsagogie & Psychomotorische Therapie. Je leert meer over de achtergronden van psychosociale en psychiatrische problemen, zodat je cliënten beter kunt behandelen. Ook leer je hoe je een praktijkgericht onderzoek moet uitvoeren.
Je leert bovendien therapeutische vaardigheden, theorieën over geestelijke gezondheidszorg en onderzoeksvaardigheden. Je wordt hierbij gecoacht. Ook volg je seminars. In het laatste halfjaar werk je aan het afstudeerproject, je masterthesis, en volg je geen lessen meer.
Behandelvormen
Als psychomotorisch therapeut gebruik je bewegingsactiviteiten en lichaamservaring in de psychosociale hulpverlening. Je verdiept je tijdens de opleiding verder in behandelvormen uit het bewegingsonderwijs, de lichamelijke opvoeding, sport, spel en dans. Je leert ook hoe je ademhalings- en ontspanningsoefeningen moet doen.
De HBO-master Psychomotorische Therapie is alleen te volgen in deeltijd. De opleiding duurt tweeënhalf jaar. In het laatste halfjaar studeer je af.
Studiebelasting
Naast je opleiding werk je minimaal achttien uur per week als (beginnend) psychomotorisch therapeut. Ook besteed je tijd aan zelfstudie en praktijkopdrachten.
Diploma en werkervaring
Om de master Psychomotorische Therapie te mogen volgen, moet je de HBO-opleiding Bewegingsagogie/Psychomotorische Therapie (Zwolle) of de HBO-opleiding Creatieve Therapie Dans en Beweging (Sittard) hebben afgerond. Om toegelaten te worden, moet je ook minimaal twee jaar werkervaring hebben als bewegingsagoog, bewegingstherapeut of (beginnend) psychomotorisch therapeut.
Diploma dat toegang geeft tot deze opleiding:
Als je een diploma hebt van een andere vooropleiding en je wilt deze master volgen, dan moet je een instroomtraject volgen. Dit duurt ten minste een halfjaar. De inhoud van het instroomtraject wordt tijdens een toelatingsgesprek bepaald. Een onderdeel van het traject is in elk geval dat je werkervaring opdoet in de PMT.
Verkort traject
Met een getuigschrift van de Voortgezette Opleiding Psychomotorische Therapie kun je via een versneld traject je master halen. In een toelatingsgesprek wordt gekeken hoeveel kennis je al hebt en hoe groot de kans is dat je de opleiding succesvol kan afronden in een kortere periode. Op basis daarvan mag je wel of niet het kortere traject volgen.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Hbo Master
OPLEIDINGSVORM
Deeltijd
VOOROPLEIDING
Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
INSCHRIJFDATUM
Verschilt per opleidingsinstituut
OPLEIDINGSINSTITUUT
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 17