Master Social Work - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Master Social Work

Met de masteropleiding Social Work kun jij verder groeien binnen het zorgwerkveld naar een seniorpositie met een leidende rol. Lees hier meer over deze opleiding!

Delen
sociaalwerk
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Ben je afgestudeerd aan een HBO-opleiding en werk je al een tijdje in de zorg of hulpverlening? En wil je verder groeien binnen je werkveld naar een seniorpositie met een leidende rol? Dan is de HBO-masteropleiding Social Work de volgende stap in je loopbaan. Je wordt master en groeit mee met je werk!

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Met de masteropleiding Social Work word je opgeleid voor een inhoudelijke seniorfunctie binnen de zorg- en dienstverlening. Je ontwikkelt verschillende competenties, zoals praktijkonderzoek doen, projecten managen, regievoeren en verbeteringen en vernieuwingen ontwerpen. De theorie pas je toe in de praktijk: opdrachten zijn gericht op je eigen beroep en praktijkervaringen breng je in op school. Door maatschappelijke veranderingen blijft de beroepspraktijk in beweging. De brede opleiding geeft je een goed en actueel overzicht van deze veranderingen en wat die betekenen in jouw beroep. 

Competenties
Tijdens de opleiding moet je je een aantal competenties eigen maken. Dit zijn bijvoorbeeld:
- De regie kunnen voeren in complexe hulp- en dienstverleningssituaties
- Praktijkonderzoek opzetten en uitvoeren
- Op basis van onderzoeksgegevens en theoretische concepten, vernieuwingen en verbeteringen ontwerpen voor de eigen beroepspraktijk
- Kunnen optreden als projectmanager of casemanager in opdracht van derden
- Kunnen optreden als adviseur, consultant, inhoudelijk expert of projectleider bij opdrachten voor andere instellingen

Praktijk
Theorie en praktijk worden in deze opleiding sterk gekoppeld.
Vanuit de opleiding krijg je opdrachten die gericht zijn op de beroepspraktijk. Deze voer je meestal uit bij je eigen werkgever. Er is veel kennisuitwisseling tussen studenten uit verschillende werkvelden. Hierdoor leer je over de grenzen van je eigen werk heen te kijken en gebruik te maken van oplossingen en werkwijzen in andere werkvelden.

Duur en leerwijze

De HBO-masteropleiding Social Work duurt twee jaar en is alleen te volgen in deeltijd. 

Studiebelasting
Per week is de studiebelasting twintig uur. Je zit één dag op school. Naast je opleiding moet je een studiegerelateerde baan hebben.

Toelatingseisen

Diploma's
Om toegelaten te worden moet je een bacheloropleiding hebben afgerond in het Social Work domein (Hogere Sociale Studies en/of Gedrag en Maatschappij). Je hebt bijvoorbeeld één van de volgende bachelordiploma's:
 


Werkervaring
Direct doorstromen na de bachelor is mogelijk. Het is wel vereist een praktijkplek te hebben waar een praktijkverbeterproject uitgevoerd kan worden. Verder moet je een baan hebben die aansluit bij de opleiding, met ruimte om onderzoeks- en verandertrajecten uit te voeren

Toelating
Voordat je wordt toegelaten, moet je aantonen dat je aan de eisen voldoet. Dit gebeurt in een intakegesprek. Bij sommige opleidingen moet je ter voorbereiding op dit gesprek een opdracht uitvoeren.

 

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Master

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Vaktherapie

Culturele en Maatschappelijke Vorming

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Pedagogiek

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Sociaal-Psychiatrische Verpleegkunde

INSCHRIJFDATUM

15 augustus 2022 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25