Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Tijdens de opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (SMH) leer je alles wat je moet weten om medische hulpmiddelen te steriliseren. Lees hier meer!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de MBO-opleiding SMH leer je alles wat je moet weten om medische hulpmiddelen te steriliseren.

Artsen en verpleegkundigen gebruiken bij operaties en onderzoeken medische hulpmiddelen. Als je als medewerker steriele medische hulpmiddelen (SMH) aan het werk gaat, reinig, desinfecteer en steriliseer je deze gebruikte medische hulpmiddelen. Zo kunnen ze weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de MBO-opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen leer je hoe je taken uitvoert op een sterilisatieafdeling van het ziekenhuis. Denk daarbij aan reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen. Ook leer je meer over het beheer en het transport van deze steriele medische hulpmiddelen binnen het ziekenhuis.

Je doet basiskennis op over anatomie (de bouw van het menselijk lichaam) en chemie. Zo weet je waarvoor de medische hulpmiddelen worden gebruikt en hoe je ze het beste kunt reinigen, desinfecteren en steriliseren. Bijvoorbeeld door middel van stoom, gassen, plasma en straling.

Daarnaast leer je meer over de organisatiestructuur van een ziekenhuis en over de logistiek van de steriele medische hulpmiddelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je weet hoe je de vuile medische hulpmiddelen ophaalt zonder dat het besmettingsgevaar oplevert voor de omgeving.


Basis- en profieldeel
Tijdens deze opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken en met taken die bij het beroep medewerker steriele medische hulpmiddelen horen. Denk daarbij aan:

  • algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap
  • beroepsgerichte taken als het reinigen en steriliseren van herbruikbare medische hulpmiddelen


Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:
 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO


Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel Logistieke werkzaamheden uitvoeren rondom de operatiekamer. Of kiezen voor een tweede taal als Engels of Duits.


Kans op stage
Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en Leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (niveau 3) volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren). De opleiding duurt 2 jaar.

Je werkt minimaal 20 uur per week op de sterilisatieafdeling van een ziekenhuis of bij een sterilisatiebedrijf en je gaat één dag in de week naar school.

Wil je alleen het basisdiploma steriliseren halen, dan kan dat ook bij de LOI. Je kunt de opleiding dan in eigen tempo afronden.


Lees meer over

 

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- HAVO/VWO: overgangsbewijs van 3 naar 4
- MBO niveau 2

Deze opleiding is erg geschikt voor volwassenen (21+).


Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd leren en werken of stage lopen. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats. Ziekenhuizen kunnen aanvullende eisen stellen.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 3

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, BBL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25