Medisch Secretaresse - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Medisch Secretaresse

Bij de opleiding tot medisch secretaresse leert je niet alleen het secretaressevak, maar weet straks ook hoe je termen als pathologie en immunologie moet schrijven.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De opleiding tot medisch secretaresse kun je bij verschillende particuliere onderwijsinstellingen volgen. Je leert niet alleen het secretaressevak, maar weet straks ook hoe je termen als pathologie en immunologie moet schrijven. Deze woorden ken je alvast!

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Medisch Secretaresse leer je zelfstandig allerlei secretariële en administratieve taken uit te voeren. Deze taken variëren van het uitwerken van medische correspondentie tot het maken van (telefonische) afspraken tot het bijhouden van de financiële administratie. Ook leer je vergaderingen te organiseren en contacten te onderhouden met patiënten, zorgverzekeraars en zorgmedewerkers.

Ook het verzamelen, bijwerken en archiveren van patiëntendossiers behoort tot het lesprogramma. Je werkt met vertrouwelijke gegevens, daar leer je ook mee omgaan. Daarnaast heb je veel patiëntencontact. Tijdens de opleiding leer je dan ook je communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

In de schriftelijke lessen en tijdens de lesdagen komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
 

  • Secretariële werkzaamheden
  • Medische correspondentie
  • Medische administratie
  • Structuur en de financiering van de gezondheidszorg
  • Medische vaktermen
  • Anatomie, fysiologie en pathologie (het lichaam, het normaal functioneren en het ziekelijk functioneren van de mens)
  • Patiëntenvoorlichting

Duur en leerwijze

Particuliere opleiding
De opleiding Medisch Secretaresse wordt gegeven bij particuliere opleidingsinstituten die de opleiding schriftelijk of klassikaal aanbieden. Bijvoorbeeld de LOI. De duur van de opleiding bij een particuliere onderwijsinstelling varieert van 1 tot 2 jaar. Dit kunnen schriftelijke opleidingen of opleidingen in deeltijd zijn. Het zijn wel opleidingen op MBO-niveau, maar het zijn geen erkende MBO-opleidingen.

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Diploma schriftelijke opleidingen
De meeste opleidingsinstituten waar je de opleiding Medisch Secretaresse kunt volgen, vragen één van de volgende diploma's:
- VMBO, bij voorkeur theoretische leerweg (MAVO)

Bij de LOI is geen specifieke vooropleiding vereist (studieduur is 14 maanden).


Vrijstellingen
Het is mogelijk dat je een aantal vrijstellingen krijgt als je de juiste vooropleiding gehad hebt. Er zijn onderwijsinstellingen waarbij je bijvoorbeeld in het tweede jaar kunt instromen als je een HAVO-diploma hebt. Tevens is het mogelijk dat je door werkervaring of je leeftijd gevrijwaard bent van bovengenoemde eisen.

Neem dus altijd contact op met de onderwijsinstelling als je denkt dat je voor deze uitzonderingsregelingen in aanmerking komt.

 

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, Deeltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 23