Obductieassistent - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Obductieassistent

De opleiding Obductieassistent is een opleiding op mbo-niveau. Je leert onder andere hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. En je leert hoe je je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De opleiding Obductieassistent is een opleiding op MBO-niveau. Je leert onder andere hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. En je leert hoe je je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Obductieassistent leer je hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. Je leert hoe je de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen. Maar ook bestudeer je bijvoorbeeld welke lichamelijke schade een ziekte of een ongeval kan veroorzaken. 

Vier modules
De opleiding bestaat uit vier modules. Elke module behandelt een specifiek onderwerp. Deze onderwerpen zijn:

- Hygiëne en veiligheid tijdens de obductie
- Obductie van de borst en buikholte
- Weefsel en orgaanpreparatie
- Obductie van schedel en ruggenmerg

Verder leer je hoe je diverse oplossingen en preparaten maakt die je vervolgens gebruikt om onderzoek mee te doen. Daarnaast leer je hoe je het lichaam van een overledene na een obductie weer optimaal kunt herstellen zodat de nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen.

Tijdens deze modules leer je verder alles over onderhoud zoals bijvoorbeeld het desinfecteren van ruimten, materialen, instrumentaria en obductietafels.

Afronding
Elke module wordt afgesloten met een toets. Als je deze haalt krijg je een deelcertificaat uitgereikt. Wanneer je alle vier modules hebt gehaald, ontvang je het Certificaat Obductieassistent, erkend door de Stichting Opleiding Vesalius (S.O.V.) in samenwerking met het ROC Rijn IJssel College te Arnhem.

Duur en leerwijze

De opleiding Obductieassistent is een opleiding op MBO-niveau. De opleiding bestaat uit vier modules die afzonderlijk van elkaar te volgen zijn. Elke module duurt vier dagdelen. Leren en werken worden gecombineerd.

Lees meer over

Toelatingseisen

Diploma's
Om de opleiding Obductieassistent te volgen heb je een VMBO-diploma nodig met minimaal de basisberoepsgerichte leerweg.

Werkervaring
Verder moet je ook werkzaam zijn in de gezondheidszorg en bij minimaal tien obducties hebben geassisteerd. Bij aanvang van de opleiding moet je hiervan een verklaring overleggen.

Uitzondering
Wanneer je niet hebt geassisteerd bij tien obducties kun je de vereiste ervaring ook opdoen door middel van een stage. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of een mortuarium. Je moet deze stage dan wel zelf regelen.

 

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Anders

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

29 augustus 2022

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2