Oefentherapie Mensendieck - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Oefentherapie Mensendieck

Met de hbo-opleiding Oefentherapie Mensendieck leer je alles over hoe je mensen gezond leert bewegen. Zo krijg je les over het menselijk lichaam, waaronder anatomie, fysiologie en psychologie. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de hbo-opleiding Oefentherapie Mensendieck leer je alles over hoe je mensen gezond leert bewegen. Zo krijg je les over het menselijk lichaam, waaronder anatomie, fysiologie en psychologie.

Inhoud opleiding

In het eerste jaar van de opleiding ga je je vooral oriënteren op het beroep oefentherapeut. Je begint direct met aan het werkveld gekoppelde beroepsvraagstukken. Je hebt theorie- en praktijklessen waarbij communicatievaardigheden en je beroepshouding belangrijk zijn. Vanaf het begin stap je in de rol van zorgverlener. Eerst binnenschools: oefenen op elkaar en op proefpersonen. Maar ook buitenschools tijdens de stages. Je loopt twee stages: één van een week (in november) en één van vier weken (in mei). Je krijgt zo een goede indruk van het werk van een oefentherapeut en komt erachter of deze opleiding en dit vak iets voor jou zijn.


Hoofdfase
In het tweede jaar worden de vraagstukken complexer en meer afgestemd op wetenschappelijke bewijsvoering. Daarnaast wordt de inhoud van het onderwijs afgestemd op neurologische en orthopedische ziektebeelden, en psychosomatische en chronische klachten.


Gedurende het derde en vierde jaar zijn de programmaonderdelen meer gericht op verbreding en verdieping van oefentherapie. Er worden een aantal onderdelen gevolgd samen met studenten van de opleidingen Ergotherapie en Fysiotherapie. Het programma Multiprofessioneel Werken gaat nog een stapje verder. Hier leer je samen met studenten Ergotherapie en Fysiotherapie gezamenlijke zorgplannen ontwikkelen. Je loopt bijna een jaar stage in twee perioden. Je gaat tevens werken aan een beroepsopdracht. Je krijgt in deze laatste twee jaar voldoende ruimte voor eigen profilering. De keuze voor de volgorde in onderwijsprogramma's is gedeeltelijk vrij en je volgt bovendien een bijvakprogramma (minor) van twintig weken.

Duur en leerwijze

Oefentherapie Mensendieck is een voltijd hbo-opleiding. De duur van de opleiding is vier jaar.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- Havo
- Vwo
- Mbo niveau 4

 

Welk instroomprofiel?
Met elk instroomprofiel ben je toelaatbaar.

 

Niet de juiste vooropleiding?

 

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 juni 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2