Onderwijsondersteuner - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Onderwijsondersteuner (AD)

Er zijn 2 Associate degrees (Ad’s) met het woord ‘onderwijsondersteuner’ in hun naam, namelijk de studie Onderwijsondersteuner Omgangskunde en de studie Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn.

Delen
onderwijs
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding

Over de opleiding

Er zijn 2 Associate degrees (Ad’s) met het woord ‘onderwijsondersteuner’ in hun naam, namelijk de studie Onderwijsondersteuner Omgangskunde en de studie Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn.

 

Beide opleidingen duren 2 jaar. Onderwijsondersteuner Omgangskunde zich richt op het onderwijzen van jongeren in het algemeen.

 

De Ad Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn is gericht op het onderwijzen van zorg- en welzijnsstudenten.

 

Onderwijsondersteuner Omgangskunde
Met deze Associate degree kun je na 2 jaar voor de klas staan.

 

Zo word je opgeleid tot onderwijsondersteuner voor het (V)MBO. Dit betekent dat je les mag geven als instructeur, trainer van beroepsvaardigheden of als praktijkopleider.

 

Je maakt kennis met alle voorkomende taken van een leraar en ontdekt jouw eigen onderwijstalenten. Je leert hoe je anderen moet begeleiden en een veilige leeromgeving creëert.

Inhoud opleiding

Met deze opleiding leer je studenten met een opleiding in de zorg- en welzijnssector, kennis en vaardigheden bij te brengen als onderwijsondersteuner, vaardigheidstrainer of praktijkinstructeur. Je leert hoe je jouw (werk)ervaring binnen de gezondheidszorg of welzijnssector kunt doorgeven aan VMBO- en MBO-studenten. Zo ga jij je o.a. verdiepen in het geven van praktijkgerichte instructies.

 

Toelatingseisen
Voor beide Ad’s word je toegelaten wanneer je één van de volgende diploma’s bezit:


-    HAVO
-    VWO
-    MBO niveau 4

 

De Associate degree Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn is bedoeld voor professionals die al kennis en ervaring hebben op het gebied van zorg of maatschappelijke dienstverlening.

 

Voor beide studies is het belangrijk dat je beschikt over een relevante werkplek bij de start van je studie. Tijdens beide opleidingen ga je zowel studeren als stagelopen. Per hogeschool kunnen de toelatingseisen verschillen, informeer hiernaar bij het opleidingsinstituut.
Alle hogescholen die deze opleidingen geven, staan onderaan deze pagina.Vervolgopleidingen
Na het volgen van een Associate degree ben je in het bezit van een wettelijk erkend HBO-diploma. Je kunt hiermee gaan werken of verder studeren voor bijvoorbeeld je bachelor.

 

Zo is er de aansluitende bachelor Lerarenopleiding Omgangskunde. Je kunt direct instromen in leerjaar 3 van de bacheloropleiding. Informeer hierover bij de onderwijsinstelling waar je de bachelor wilt gaan volgen.

 

Wat word je
Als je klaar bent met één van de Associate degrees kun je werken op (V)MBO-scholen of op leerwerkplaatsen.
Je kunt aan de slag als bijvoorbeeld onderwijsondersteuner of combinatiefunctionaris.

Specificaties:

NIVEAU

Associate Degree

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

31 mei (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25