Orthopedisch Technicus - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Orthopedisch Technicus

Met de MBO-opleiding Orthopedisch Technicus kun je mensen met een lichamelijke handicap helpen. Je leert samen met andere deskundigen te werken om verschillende hulpmiddelen te maken. De MBO-opleiding tot orthopedisch schoentechnicus duurt vier jaar en is erg praktijkgericht.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

In de MBO-opleiding Orthopedisch Technicus (niveau 4) leer je hulpmiddelen te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Met de MBO-opleiding Orthopedisch Technicus kun je mensen met een lichamelijke handicap helpen. Je leert samen met andere deskundigen te werken om verschillende hulpmiddelen te maken. De MBO-opleiding tot orthopedisch schoentechnicus duurt vier jaar en is erg praktijkgericht.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Orthopedisch Technicus leer je hoe je hulpmiddelen, zoals protheses (vervangende hulpmiddelen) en ortheses (ondersteunende hulpmiddelen), maakt voor mensen met een handicap. Dit is maatwerk en moet daarom heel nauwkeurig gebeuren. Je krijgt les over het menselijk lichaam en leert hoe je moet omgaan met cliënten.

 

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je protheses en ortheses vervaardigt, pasklaar maakt, corrigeert en afwerkt

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Orthopedische Techniek: Orthopedisch Technisch Medewerker (niveau 3) en Orthopedisch Technicus (niveau 4).  

 

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Orthopedisch Technicus. Je leert in dit profieldeel hoe je maten neemt, opdrachten formuleert voor de werkplaats en de voorziening bij de cliënt past.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Leidinggeven of Digitale technieken en productievoorbereiding. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk
Je kunt deze opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je vier dagen per week werkt in een bedrijf en één dag per week lessen op school volgt. Op school krijg je theoretische vakken, maar maak je ook praktijkopdrachten.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Orthopedisch Technicus (niveau 4) volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en via de beroepsopleidende leerweg (BOL). De studie duurt in beide gevallen vier jaar.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Om de opleiding Orthopedisch Technicus op niveau 4 te mogen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s:


- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- Diploma van een vakopleiding in dezelfde richting

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je een intakegesprek aanvragen. Informeer bij de scholen.

 

Werken en leren
Je kunt deze opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren. Je moet daarom zelf op zoek naar een leerbedrijf en daar solliciteren naar de functie van leerling-orthopedisch technicus, voordat je aan de opleiding kunt beginnen.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25