Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Tijdens deze opleiding leer jij hoe je mensen uit verschillende doelgroepen begeleidt. Of het nu gaat om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, dementie of mensen met een psychiatrisch probleem, je leert in te spelen op de behoeftes en mogelijkheden van je cliënten.

Delen
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen
Beroepsvereisten
Kosten
Waar aanmelden?

Over de opleiding

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten zowel individueel als in groepsverband. Je werkt hierbij nauw samen met de cliënt en betrekt actief diens omgeving. In jouw rol voer je voortdurend het gesprek met de cliënt en de naastbetrokkenen, waarbij je oog hebt voor wat zij belangrijk vinden. Je leert omgaan met spanningen en verschillen tussen de wensen, mogelijkheden en waarden van de cliënt en diens omgeving. Steeds zoek je naar een balans tussen wat goed is voor de cliënt, wat hij of zij wil en kan, wat naastbetrokkenen inbrengen, en wat jij als begeleider kunt bieden.

 

Binnen de sector maatschappelijke zorg zijn er sectorele ontwikkelpaden beschikbaar. Dit zijn loopbaanroutes die speciaal zijn ontworpen voor professionals in deze sector. Ze bieden jou de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden gericht te verdiepen of te verbreden. Zo kun je doorgroeien naar coördinerende of specialistische functies, of je juist richten op een specifieke doelgroep of methodiek.

 

Een voorbeeld van zo’n ontwikkelpad is de rol waarin je de dagelijkse zorg en begeleiding coördineert voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Je stelt dan werkplanningen op, bewaakt budgetten en bent verantwoordelijk voor het opstellen en evalueren van ondersteuningsplannen. Op basis van vastgestelde doelen begeleid je cliënten bij persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, deelname aan activiteiten en het versterken van hun sociale netwerk. Je evalueert de kwaliteit van de zorg, signaleert veranderingen in gedrag of gezondheid en onderneemt actie waar nodig. Ook weet je adequaat te handelen in escalatie- of crisissituaties. In deze rol onderhoud je intensief contact met familieleden en andere professionals om de ondersteuning goed op elkaar af te stemmen.

 

Deze ontwikkelpaden sluiten aan bij de praktijk en ondersteunen jou in het vormgeven van je loopbaan op een manier die past bij jouw ambities en talenten. Zo blijf je jezelf ontwikkelen én lever je een steeds grotere bijdrage aan de kwaliteit van de zorg.

Duur en Leerwijze

De opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg is beschikbaar als BBL- of BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar les en praktijk op niveau 4. 

Wanneer je kiest voor de BBL dan zit je ongeveer 1 of 2 dagen per week van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een erkend leerbedrijf, jouw eigen werkgever. De opleiding sluit dan helemaal aan op jouw situatie en werkervaring. Let op: wanneer je BBL kiest kun je uitsluitend worden aangemeld door je  werkgever.

Wanneer je kiest voor BOL dan zit je vaak 5 dagen per week op school. Binnen de BOL-opleiding doe je de eerste 2 jaar kennis en ervaring op met verschillende doelgroepen van 18 jaar en ouder. Je kunt stage lopen binnen bijvoorbeeld specifiek de gehandicaptenzorg, maar ook in een omgeving bij volwassenen die hulp nodig hebben.

De lessen zijn heel praktijkgericht. Tijdens het eerste jaar maak je kennis met alle vier de werkvelden van maatschappelijke zorg: Gehandicaptenzorg, Specifieke doelgroepen, Thuisbegeleiding en GGZ. 

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.

  • Diploma mbo-opleiding niveau 3 of niveau 2

  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Beroepsvereisten

Verklaring omtrent het gedrag (VOG) is verplicht als je langdurige zorg of ondersteuning verleent. 

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Voor deze opleiding betaal je het wettelijk bepaalde les-/cursusgeld. Daarnaast zijn er bijkomende kosten voor leermiddelen en extra’s.

Waar aanmelden?

Je kunt de MBO opleiding Persoonlijk begeleider Maatschappelijke zorg volgen bij: 

 

  • ROC van Amsterdam (verschillende locaties, 2 locaties bieden zowel BOL als BBL aan, een ander alleen BOL). 

  • ROC mondriaan (verschillende locaties)

  • MBO rijnland (Verschillende locaties)

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

DUUR

3 jaar

INSCHRIJFDATUM

Laatst bijgewerkt:

2025 M04 17