Praktijkondersteuner Huisarts GGZ - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Praktijkondersteuner Huisarts GGZ

Tijdens de post hbo-opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ leer je de huisarts te ondersteunen bij de begeleiding en de behandeling van patiënten die met psychische problemen worstelen. Deze opleiding is er voor mensen die al hulpverlener zijn in de GGZ of die momenteel maatschappelijk werker zijn. Een opleiding tot POH-GGZ is nodig om je kennis en kunde af te stemmen op het werk in de huisartsenvoorziening.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ leer je de huisarts te ondersteunen bij de begeleiding en de behandeling van patiënten die met psychische problemen worstelen.

 

Deze opleiding is er voor mensen die al hulpverlener zijn in de GGZ of die momenteel maatschappelijk werker zijn. Een opleiding tot POH-GGZ is nodig om je kennis en kunde af te stemmen op het werk in de huisartsenvoorziening.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ leer je hoe je kennisgebieden verenigt om zo je functie in de huisartsenvoorziening goed te kunnen vervullen. Om als POH-GGZ in de huisartsenpraktijk te werken, moeten er meestal zaken afgeleerd en aangeleerd worden van eerder gevolgde opleidingen en werkervaringen. Een opleiding POH-GGZ helpt daarbij.

 

Je leert verschillende stappen toe te passen in de begeleiding en behandeling van patiënten. Dit gebeurt conform de standaarden van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). Het gaat om: signaleren, diagnostiek, evalueren, begeleiding en behandeling, monitoring en consultatie. Daarnaast leer je hoe je je eigen spreekuur organiseert. 

 

Je bent straks vaak de enige in de huisartsenpraktijk met de functie POH-GGZ. In deze opleiding POH-GGZ ontmoet je aanstaande collega’s met diverse achtergronden. Duidelijk wordt wat de kaders van de huisartsenpraktijk zijn en wat de positie van de POH-GGZ hierin is ten opzichte van de GGZ-keten.

 

Theorie en praktijk
Voor deze opleiding is het nodig dat je een werkplek of stageplek hebt in een huisartsenpraktijk. Zo kun je het geleerde direct in praktijk brengen.

 

Afstuderen
Na het succesvol afronden van de opleiding, ontvang je het post-bachelordiploma Praktijkondersteuner Huisarts GGZ. Je bent nu in staat om in samenwerking met de huisarts binnen de praktijk, maar ook met belangrijke partners buiten de praktijk, vorm te geven aan het spreekuur voor patiënten met psychische, psychiatrische, psychosomatische en psychosociale problemen.

Duur en Leerwijze

De post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ volg je in deeltijd. De duur van de opleiding is gemiddeld 0,5 tot 1 jaar.

 

Studiebelasting
De gemiddelde studiebelasting ligt tussen 8 tot 13 uur in de week, waarbij je 1 dag per 2 weken aanwezig bent op de opleiding. De overige dagen in de week is er ruimte voor zelfstudie en werk je of loop je stage.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Om deze opleiding te mogen volgen, moet je al minimaal 2 jaar werkzaam zijn als:

 

  • verpleegkundige met diploma Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde (SPV) of HBO Verpleegkunde + GGZ uitstroomprofiel
  • inservice B opgeleide verpleegkundige, met aanvullende scholingen waarmee je kunt aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau
  • psycholoog (WO of HBO opgeleid)
  • sociaal werker (SW)
  • verpleegkundig specialist GGZ
  • orthopedagoog

 

Je hebt dan één van de volgende vooropleidingen goed afgerond:

 

 

Ook de master Orthopedagogiek (Master Pedagogische Wetenschappen) geeft toegang.

 

Vereist
Voor alle afgeronde opleidingen geldt dat je een differentiatie GGZ moet hebben gevolgd en/of relevante werkervaring van minimaal 2 jaar hebt opgedaan.

 

Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Met als mogelijk gevolg een kortere studietijd. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties). Informeer bij de hogescholen naar de mogelijkheden.

 

Werk of stage
Je volgt de post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisarts GGZ in deeltijd, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Om met de opleiding te kunnen starten, heb je bij sommige onderwijsinstellingen een werk- of stageovereenkomst nodig van minimaal 8 uur per week. Dat is een overeenkomst tussen onderwijsinstelling, praktijkinstelling en student.

 

Let op! Toelatingseisen kunnen per onderwijsinstelling verschillen. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze. Zie: waar aanmelden.

Specificaties:

NIVEAU

Post Hbo

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Psychologie

Verpleegkunde HBO

Sociaal-Psychiatrische Verpleegkunde

Toegepaste Psychologie

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 3