Tandprothetiek - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Tandprothetiek

De bachelor Tandprothetiek is de enige opleiding in Nederland die opleidt tot het BIG-beschermde beroep van tandprotheticus. Door een combinatie van theorie en praktijk bereid je je voor op het verlenen van eerstelijns technische zorg voor cliënten die geheel of gedeeltelijk tandeloos zijn. Je werkt aan een combinatie van technische zorgverlening met ondernemerschap en onderzoek. Zo word je een volwaardige kritische hbo-professional die in staat is om een eigen praktijk te runnen en samen te werken met tandtechnici, tandartsen, mka-chirurgen, tandarts-implantologen en andere zorgprofessionals.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De bachelor Tandprothetiek is de enige opleiding in Nederland die opleidt tot het BIG-beschermde beroep van tandprotheticus. Door een combinatie van theorie en praktijk bereid je je voor op het verlenen van eerstelijns technische zorg voor cliënten die geheel of gedeeltelijk tandeloos zijn.

 

Je werkt aan een combinatie van technische zorgverlening met ondernemerschap en onderzoek. Zo word je een volwaardige kritische hbo-professional die in staat is om een eigen praktijk te runnen en samen te werken met tandtechnici, tandartsen, mka-chirurgen, tandarts-implantologen en andere zorgprofessionals.

Duur en leerwijze

De HBO-opleiding Tandprothetiek is een deeltijdopleiding van 4 jaar, die momenteel alleen te volgen is aan de Hogeschool Utrecht (HU).

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

In de opleiding staat leren op de werkplek centraal; je moet bij aanvang van de opleiding minimaal 24 uur per week werkzaam zijn in een tandprothetische setting. Je werkplek moet geschikt zijn voor het uitvoeren van opdrachten in het kader van de opleiding. Je kunt starten met de deeltijdopleiding Tandprothetiek als je een mbo-opleiding (niveau 4), HAVO of VWO-opleiding hebt afgerond.

 

Voor de opleiding Tandprothetiek is een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Wil je meedoen aan de selectie? Meld je dan uiterlijk 15 januari aanstaande aan. De selectieprocedure bestaat uit:

 

  • motivatiebrief en CV
  • kennistoets anatomie, fysiologie en tandtechniek
  • maken van een beetplaat en het voeren van een assessment gesprek

 

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

Laatst bijgewerkt:

2023 M08 29