Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid: AGZ of JGZ - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid: AGZ of JGZ

Tijdens de post HBO-opleiding Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid, profielen AGZ of JGZ leer je alles over het voorkomen van gezondheidsproblemen bij groepen. Hierbij hoort het geven van adviezen en voorlichting aan reizigers, leerkrachten, ouders en andere doelgroepen. Maar er is meer...  Je leert ook wat er allemaal verandert in je vak, wat het betekent om te werken voor en samen met een gemeente en veel andere partijen, hoe de publieke gezondheid is georganiseerd en welke wetten en regels er zijn. En natuurlijk ga je dieper in op de inhoud van je vak én de rol en positie die jij kunt innemen in je organisatie. 

Delen
werk
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de post HBO-opleiding Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid, profielen AGZ of JGZ leer je alles over het voorkomen van gezondheidsproblemen bij groepen. Hierbij hoort het geven van adviezen en voorlichting aan reizigers, leerkrachten, ouders en andere doelgroepen. 

 

Je leert ook wat er allemaal verandert in je vak, wat het betekent om te werken voor en samen met een gemeente en veel andere partijen, hoe de publieke gezondheid is georganiseerd en welke wetten en regels er zijn. En natuurlijk ga je dieper in op de inhoud van je vak én de rol en positie die jij kunt innemen in je organisatie. 

Inhoud opleiding

Leerdoelen en globale inhoud
De opleiding tot Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid, profiel JGZ of AGZ richt zich op mensen die al werkzaam zijn in de openbare gezondheidszorg of mensen die hier willen gaan werken. Het doel is de verbetering van je beroepsuitoefening. Hiervoor krijg je zowel theoretisch als praktisch een stevige onderbouwing.

 

De opleiding kent twee profielen: de jeugdgezondheidszorg, JGZ, en de algemene gezondheidszorg, AGZ. De leerstof wordt aangeboden in modules die in thema's zijn geclusterd. Soms schuiven ook andere professionals aan, bijvoorbeeld artsen die bij de NSPOH in opleiding zijn. 

 

Richting JGZ
Kies je voor de richting JGZ dan krijg je de volgende thema's aangeboden:

 

 • Verkenning van de publieke gezondheidszorg
 • Evidence-based practice voor verpleegkundigen
 • Persoonlijke effectiviteit
 • Werken in het complexe veld van de AGZ en JGZ
 • Verdieping werkveld jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar
 • Klinische besluitvorming binnen de jeugdgezondheidszorg
 • Opvoedingsondersteuning en adviseren
 • Beïnvloeden van gezondheidsgedrag


Richting AGZ
Bij richting AGZ horen modules die zijn gekoppeld aan de volgende thema's:

 

 • Verkenning van de publieke gezondheidszorg
 • Evidence-based practice voor verpleegkundigen
 • Persoonlijke effectiviteit
 • Werken in het complexe veld van de AGZ en JGZ
 • Beïnvloeden van gezondheidsgedrag
 • De werkvelden van de Algemene Gezondheidszorg 


En daarnaast is er keuze uit de volgende modules:

 

 • Infectieziekten: van cel tot melding
 • Outbreakmanagement
 • Medische theorie over SOA
 • Basismodule reizigersadvisering voor verpleegkundigen
 • Stage RIVM 


De leerstof van de verschillende thema's is georganiseerd in de vorm van modules. Ook wordt er gewerkt met een portfolio en een persoonlijk ontwikkelingsplan.

 

Volgen van 'losse' modules
Je kunt je ook inschrijven voor afzonderlijke modules, wanneer je de opleiding niet in zijn geheel kunt volgen. Alle modules kunnen los worden gevolgd, met uitzondering van de modules 'persoonlijke effectiviteit' en 'evidence-based practice voor verpleegkundigen', die zijn verweven in de gehele opleiding. 

 

Verhouding theorie/praktijk
Tijdens de opleiding werk je bij een GGD of bij een aanverwante instelling in de openbare gezondheidszorg. Zo kun je optimaal in de praktijk brengen wat je hebt geleerd.

 

Duur en Leerwijze

De post HBO-opleiding tot Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid, profielen AGZ of JGZ is een opleiding in deeltijd en duurt een jaar. Het totale programma omvat 36 cursusdagen.

 

Lees meer over .

Toelatingseisen

Diploma's
Om toegelaten te worden tot de opleiding Verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid heb je het diploma Verpleegkunde A nodig of het diploma:

 

 

Indien je in het bezit bent van het diploma Verpleegkunde A heb je daarnaast het diploma MGZ of minimaal twee jaar werkervaring als sociaal-verpleegkundige/verpleegkundige maatschappij en gezondheid nodig.

 

Solliciteren
Bij de start van de opleiding moet je een baan hebben op een GGD bij een afdeling Jeugdgezondheidszorg of Algemene Gezondheidszorg. Ook als je bij een aanverwante instelling in de openbare gezondheidszorg (zoals een asielzoekerscentrum) werkt, word je toegelaten.

Specificaties:

NIVEAU

Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

OPLEIDINGSINSTITUUT

NSPOH

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16