Opleiding
Als instellingskok moet je binnen een instelling voor grote groepen mensen koken. Je moet goed weten hoeveel ingrediënten je nodig hebt. En je houdt rekening met mensen die bepaalde dingen niet mogen eten. Tijdens de MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt.
Wat leer je?
Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok ontwikkel je kooktechnieken. Na deze opleiding kun je als instellingskok gaan werken of aan de slag in een lunchroom of restaurant.
Je leert onder meer hoe je gerechten maakt op basis van een dieet. Zoals een zoutarm gerecht voor mensen die niet te veel zout mogen eten. Je leert hoe je recepten maakt, maar ook hoe je deze kunt aanpassen. Ook leer je voor grote groepen mensen koken.
Omdat je als zelfstandig werkend (instellings)kok veel moet organiseren, ga je je daar ook in verdiepen. Je leert hoe je ingrediënten moet inkopen, hoe je de voorraad op orde houdt en hoe je de machines en materialen schoonhoudt. Bovendien kom je te weten hoe je de kosten in de gaten houdt, zodat je niet te veel geld uitgeeft bij de inkoop van producten.
Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:
Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Keuken: Kok (niveau 2), Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3), Gespecialiseerd Kok (niveau 4) en Leidinggevende Keuken (niveau 4).
Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. In het profieldeel leer je hoe je nieuwe gerechten ontwikkelt en nieuwe medewerkers begeleidt en instrueert.
Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:
Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Aziatische keuken of Wijnkennis. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.
Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.
Lees meer over
beroepsgericht onderwijs
Kans op stage
Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.
Je kunt de MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De studie duurt drie jaar.
Lees meer over
Diploma's
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3 als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 2 (Kok)
Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk dat je vrijstellingen krijgt met een ander MBO-diploma, bijvoorbeeld Kok niveau 2.
Aanvullende eisen
Voor toelating tot niveau 3 kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan het vakkenpakket als je instroomt vanuit een niet verwante sector in het VMBO.
ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
NIVEAU
Mbo Niveau 3
OPLEIDINGSVORM
BBL
, BOL
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 28