Verdiensten | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Verdiensten

De meeste salarissen en aanvullende arbeidsvoorwaarden voor beroepen in zorg, welzijn en sport zijn in een cao geregeld. In deze collectieve arbeidsovereenkomst kun je nazoeken welke regels er zijn vastgelegd over bijvoorbeeld vakantiedagen, vervroegd pensioen en scholing.

Pensioen

Het ouderdomspensioen in Nederland bestaat uit de basisvoorziening AOW en een aanvullend pensioen. Na veertig jaar werken heb je doorgaans een pensioen van 70% van je gemiddelde inkomen opgebouwd, mits je geen pensioengat hebt omdat je te vaak van baan bent verwisseld.

 

Een goed pensioen
De meeste werkgevers in zorg en welzijn én ook in sport hebben geregeld dat werknemers hun pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW, voorheen onderdeel van PGGM). Bij dit pensioenfonds kun je je oudedagsvoorziening zelf beïnvloeden. Zorg dus dat je je wensen en mogelijkheden kent, en regel het (tijdig) met je werkgever.
Werk je in een academisch ziekenhuis, dan is ABP het pensioenfonds waar je onder valt.

 

Sparen voor extra pensioen?
Dat is mogelijk met het persoonlijk pensioenplan. Je kunt hiervan gebruikmaken als aanvulling op de standaard pensioenregeling. Via dit persoonlijke plan kun je zelf sparen voor een extra pensioen, maar de kosten ook delen met je werkgever.

 

Minder werken... de gevolgen
Als je minder gaat werken, heeft dat niet alleen gevolgen voor je maandsalaris, maar ook voor je pensioenopbouw en -uitkering. Overleg daarom altijd met je werkgever wat de mogelijkheden zijn om je pensioen op het door jou gewenste peil te houden. PFZW biedt namelijk pakketten aan die het je werkgever gemakkelijk maken hieraan een financiële bijdrage te leveren. 

 

Een andere baan: wat dan?
Als je nieuw bent in zorg of welzijn en bij een werkgever vandaan komt die de pensioenen niet via PFZW regelde, kunnen je opgebouwde pensioenrechten worden meegenomen. Daaraan zijn bepaalde voorwaarden (rondom de dekkingsgraad) verbonden. Ook moet hiervoor het één en ander worden geregeld.

 

Ben je van plan om binnen de sector van baan te veranderen? In dat geval blijft PFZW voor je pensioen zorgen.

 

Zie ook:
www.pfzw.nl
www.abp.nl

Zorgverzekering

Een zorgverzekering dekt je kosten voor medische zorg. Het is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben.

 

Basispakket
Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je deze verzekering afsluit. De overheid heeft al vastgesteld wat de inhoud is van het basispakket. Daarnaast kun je je extra verzekeren. De meeste vakbonden en verenigingen bieden een collectief basispakket aan met korting.

 

Aanvullende verzekering
Naast het basispakket kun je je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkunde. Er zijn verschillende opties mogelijk. De mogelijkheden verschillen ook per zorgverzekeraar. Bedenk welke aanvullende voorwaarden voor jou belangrijk zijn en welke verzekeraar deze (het voordeligst) aanbiedt. Je kunt je aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basisverzekering. Kijk voor extra informatie en tips over het vergelijken van je zorgverzekering eens bij de Consumentenbond.

 

Premie betalen
Iedereen vanaf 18 jaar betaalt een vaste (nominale) premie voor de basiszorgverzekering aan de zorgverzekeraar. Wie jonger is dan 18 jaar moet wel een basisverzekering hebben, maar hoeft geen nominale premie te betalen. De nominale premie en de premie die je voor de aanvullende verzekering moet betalen, verschillen per verzekeraar en per verzekering. Het kan daarom de moeite waard zijn om aanbieders te vergelijken.

 

Eigen risico
Sinds 2008 geldt een verplicht eigen risico. Voor 2017 is het eigen risico € 385,- per jaar. Dit houdt in dat je tot aan dit bedrag zelf je ziektekosten betaalt. Hier vallen onder meer kosten van medicijnen onder. Kosten die niet onder het verplicht eigen risico vallen zijn onder andere: een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je geen eigen risico en wordt alle zorg voor jou vergoed.

 

Inkomensafhankelijke bijdrage
Iedereen die een inkomen heeft, is een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd. Deze hangt dus samen met de hoogte van je inkomen. Op de site van de Belastingdienst kun je vinden welk percentage van je inkomen je moet betalen. Wanneer je in loondienst bent, wordt de bijdrage door je werkgever vergoed.

 

Zorgtoeslag
Afhankelijk van je persoonlijke situatie en inkomen heb je recht op een zorgtoeslag. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag op basis van je inkomen en dat van je eventuele partner. Denk je in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag en heb je deze nog niet aangevraagd, vraag dan het aanvraagformulier zorgtoeslag op bij de Belastingdienst.
 

Zie ook:
www.belastingdienst.nl
www.zorgverzekering.org
www.zorgwijzer.nl/faq
www.consumentenbond.nl/zorgverzekering
www.zorgverzekering-vergelijken.net
www.overstappen-zorgverzekering.com
www.toeslagen.org

Meer extra's

Arbeidsvoorwaarden in de zorg
Een auto van de zaak of een mobieltje van je werk: dat zit er bij de meeste zorg- en welzijnsbanen niet in. Maar daar staan dan weer allerlei andere goede arbeidsvoorwaarden tegenover! Je kunt bijvoorbeeld rekenen op 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering, reis- en andere onkostenvergoedingen en toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten of onregelmatige werktijden. De onregelmatigheidstoeslagen variëren van 22% tot 72% van je salaris (afhankelijk van je cao).
 

De sportsector: regel ’t zelf
De sportsector is een relatief jonge sector en daarom kan het voorkomen dat jouw functie (nog) niet onder een cao valt. Of dat bij jou het geval is, daar kun je heel simpel achter komen door je arbeidsovereenkomst te bekijken. Valt jouw functie niet onder een cao? Dan ga je met je werkgever om de tafel zitten om afspraken te maken over jouw arbeidsvoorwaarden. Dat is lastig, want wat moet je precies regelen? Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van je pensioen, het recht op scholing en of je doorbetaald krijgt als je ziek bent. Allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden. Weet je niet wat je moet regelen? Je kunt het altijd aan ons vragen.


Cafetariamodel
In de meeste cao’s zijn flexibele arbeidsvoorwaarden opgenomen (cafetariamodel). Dat betekent dat je zelf kunt kiezen of je werkt voor vrije tijd of kinderopvang, in ruil voor een percentage van je brutosalaris. Op deze manier kun je je arbeidsvoorwaarden zo veel mogelijk op je persoonlijke situatie afstemmen. Benieuwd of het cafetariamodel voor jou van toepassing is? Een kijkje nemen in je arbeidsovereenkomst kan zeker geen kwaad!