Opleiding
In de universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen bestudeer je factoren die positieve of negatieve effecten hebben op de gezondheid. Je leert antwoorden te vinden op vragen als: hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van stress en wat is hiertegen te doen? Hoe kan de gezondheidszorg zo verbeterd worden dat iedereen daar meer profijt van heeft? Hoe pak je organisatieproblemen in de sector gezondheidszorg aan?
Je leert deze factoren te onderzoeken en beïnvloeden, zodat de gezondheidszorg kan worden bevorderd en ziektes kunnen worden voorkomen.
Brede opleiding met differentiaties
De universitaire bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen is zeer breed van opzet. Tijdens de studie specialiseer je je echter door je keuze van majors en minors. Alleen bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is dat niet het geval.
Vakgebieden
De vakgebieden die in de opleiding Gezondheidswetenschappen aan bod komen, zijn:
Hoewel de opleidingen inhoudelijk iets van elkaar verschillen, staat bij elke studie centraal welke factoren de gezondheid beïnvloeden en hoe je de gezondheid kunt bevorderen. De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Twente in Enschede zijn gespecialiseerd in beleid en management in de gezondheidszorg. De opleiding in Amsterdam is het meest verwant aan die in Maastricht, de opleiding aan de VU is meer biomedisch georiënteerd.
De universitaire opleiding Gezondheidswetenschappen kun je in voltijd volgen. De opleiding duurt 4 jaar: 3 jaar bachelor en 1 jaar master.
De universiteiten van Maastricht en Rotterdam bieden ook 2-jarige masters in deeltijd aan.
Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Zie toelatingseisen.
Diploma's
Om tot de opleiding Gezondheidswetenschappen te worden toegelaten, heb je een vwo-diploma nodig.
Vakkenpakket of instroomprofiel
Je kunt met alle profielen instromen in de opleiding Gezondheidswetenschappen. Sommige opleidingen stellen als eis dat je minimaal een 6 voor wiskunde op vwo-niveau hebt gehaald.
Hoewel ze niet verplicht zijn voor toelating, kun je van de vakken economie, wiskunde B, scheikunde en biologie veel profijt hebben tijdens de studie Gezondheidswetenschappen.
HBO-vooropleiding
Heb je op het hbo je propedeuse- of einddiploma gehaald, dan laten sommige universiteiten je ook toe tot de opleiding. Voldoende wiskundekennis (wiskunde A) is dan een aanbeveling. Soms moet je aantonen dat je de vakken biologie 1, algemene natuurwetenschappen (ANW), wiskunde B of A en Engels op vwo-niveau beheerst. Informeer voor de exacte eisen bij de universiteit.
Vrijstellingen
In sommige gevallen kun je vrijstellingen krijgen voor vakken uit de bacheloropleiding. Informeer bij de onderwijsinstelling van je keuze naar de mogelijkheden.
Niet de juiste vooropleiding?
Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.
Specificaties:
NIVEAU
Universiteit Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Voltijd
INSCHRIJFDATUM
OPLEIDINGSINSTITUUT
Universiteit Twente
Wageningen University
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 17