Opleiding
Tijdens de universitaire opleiding Psychologie bestudeer je het menselijk gedrag, de hersenen en de factoren die daarop van invloed zijn. Deze opleiding zorgt voor een stevige wetenschappelijke fundering om een breed scala aan vraagstukken te kunnen beantwoorden over bijvoorbeeld het gedrag van mensen, omgevingsfactoren, psychische problemen en stress.
Psychologie studeren
Door Psychologie te studeren leer je om vraagstukken inzichtelijk te maken door systematisch metingen en onderzoek te doen naar gedrag, denken en voelen. Het doel daarvan is om gedrag te begrijpen, verklaren en voorspellen.
Biologie is een belangrijk onderdeel, naast de statistiek (wiskunde) die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek. Psychologie staat bekend om de vele wetenschappelijke onderzoeken.
Vragen die je jezelf stelt tijdens deze universitaire opleiding zijn bijvoorbeeld:
- Waarom gedragen mensen zich op een bepaalde manier?
- Reageren mensen anders in een groep dan wanneer ze alleen zijn?
- Hoe verwerken mensen trauma?
Tijdens de opleiding Psychologie komen de vele psychische ziektes die bestaan aan bod zoals depressies en angsten. Ook leer je meer over psychosomatische ziektes (deze zijn vaak een fysieke weerspiegeling van de psychische ziektes). Meer weten over de inhoud van de opleiding?
Opleiding Psychologie
Tijdens je opleiding maak je kennis met een groot aantal deelgebieden van de psychologie. Bijvoorbeeld, bio- en neuropsychologie, cognitieve psychologie, klinische psychologie, ontwikkelpsychologie en organisatiepsychologie.
Ook oefen je verschillende vaardigheden, zoals onderzoeken, presenteren en rapporteren.
Ben je nieuwsgierig naar het gedrag van mensen? Kun je goed waarnemen en luisteren? Vind je onderzoeken leuk? Dan is de opleiding Psychologie misschien wel iets voor jou!
In de bacheloropleiding Psychologie bestudeer je alle facetten van het menselijk gedrag. Het gaat daarbij om algemene kenmerken, maar ook om onderlinge verschillen. Je leert gedrag te begrijpen, voorspellen, verklaren en beïnvloeden. Ook kom je te weten hoe je met deze kennis mensen en organisaties ondersteunt bij problemen.
De bacheloropleiding duurt 3 jaar.
Het eerste jaar
In verschillende vakken maak je kennis met de deelgebieden van de psychologie:
Daarnaast oefen je verschillende vaardigheden:
Het tweede jaar
In het tweede jaar vindt verdieping en uitbreiding plaats van de onderwerpen uit het eerste jaar.
Het derde jaar
In het derde jaar kies je in welk kennisgebied je je verder wilt specialiseren.
Voorbeelden zijn:
Je sluit je studie af met een scriptie.
Specialisatie
Na afronding van de bachelor heb je de titel Bachelor of Science (BSc) behaald.
Je kunt nu een masteropleiding volgen, met verdere specialisatiemogelijkheden. Deze kan 1 of 2 jaar duren. Lees hierover meer bij Vervolgopleidingen.
De bacheloropleiding Psychologie duurt 3 jaar. Daarna kun je een 1- of 2-jarige master volgen. In de toekomst wordt het een driejarige Master incl. BIG-registratie. Zie hiervoor: Vervolgopleidingen. De opleiding is te volgen in voltijd en deeltijd.
Lees meer over
Je wordt toegelaten tot de bacheloropleiding Psychologie als je één van de volgende diploma’s bezit:
- Nederlands VWO-diploma, met bij voorkeur biologie en wiskunde B
- HBO (propedeuse)diploma
- einddiploma van een Nederlandse universitaire opleiding
Wie psychologie wil studeren, moet wiskunde op VWO-niveau beheersen. Heb je dat niveau niet, dan kun je voor de start van de studie een extra programma wiskunde volgen bij de universiteit. Je mag je alleen voor de bachelor Psychologie inschrijven als je de (pittige) eindtoets van dit programma hebt gehaald.
Decentrale selectie
Een aantal universiteiten hanteert een decentrale selectie. Hierbij selecteren universiteiten zelf studenten op basis van bepaalde eisen. Kijk voor deze eisen op de site van de universiteit.
Online opleiding?
Als je de opleiding Psychologie online wilt volgen, kun je terecht bij de Open Universiteit. De toelatingseisen voor deze opleiding kunnen afwijken. Informeer daarom bij de onderwijsinstelling (zie Waar aanmelden).
Niet de juiste vooropleiding?
Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.
Specificaties:
NIVEAU
Hbo Bachelor
, Universiteit Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Digitaal (Afstand/Schriftelijk)
, Deeltijd
, Voltijd
INSCHRIJFDATUM
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 16