Beroep
Als zorgambulancebegeleider vervoer je mensen die niet zelf met de auto naar het ziekenhuis kunnen komen.
Het gaat tijdens de ritten van een zorgambulancebegeleider dus niet om spoedgevallen, maar om gepland vervoer. Dit kunnen ook mensen zijn die vanuit het ziekenhuis naar een andere plek gebracht moeten worden, zoals een woonzorgcentrum.
Nieuwsgierig naar een werkdag van een zorgambulancebegeleider? Voor de campagne 'De mensen van de ambulance' is hier een filmpje over gemaakt. Bekijk hem hieronder:
Als zorgambulancebegeleider verzorg je het geplande vervoer met de zorgambulance. Tijdens deze ritten hoef je geen spoedeisende hulp te verlenen zoals op een normale ambulance. Samen met een andere zorgambulancebegeleider verzorg je ritten die van tevoren gepland zijn, zoals het ophalen of overplaatsen van patiënten die zelf geen auto meer kunnen rijden.
De ene keer zorg je voor de begeleiding van de patiënt tijdens de rit en de andere keer bestuur je zelf de zorgambulance. Het belangrijkste is dat de rit voor de patiënt zo prettig mogelijk verloopt. Comfort en persoonlijke aandacht staan voorop.
Als zorgambulancebegeleider werk je in een team. Je legt als ambulanceteam verantwoording af aan je teammanager. Daarnaast heb je te maken met de meldkamer ambulancezorg en hulpverleners binnen ziekenhuizen en woonzorgcentra. Wanneer je op je bestemming bent aangekomen, draag je de zorg van de patiënt over aan het personeel binnen het ziekenhuis of woonzorgcentrum. Je verwerkt de informatie over de rit en de patiënt digitaal. Daarnaast is het ook jouw taak om de zorgambulance netjes te houden.
Tijdens het vervoer van de patiënt krijg je te maken met niet-complexe verpleegsituaties zoals het helpen van de patiënt met het innemen van medicijnen of het toedienen van zuurstof.
Tijdens je werk krijg je te maken met allerlei soorten patiënten met verschillende ziektebeelden. Bijvoorbeeld patiënten die naar het ziekenhuis moeten worden gebracht voor een behandeling, therapie of opname. Of patiënten die hun ontslag krijgen en weer terug naar huis mogen. Je vervoert oudere mensen, maar ook volwassenen en kinderen. Dit maakt je werk erg afwisselend.
In veel gevallen waarin zorgambulancevervoer nodig is, krijg je te maken met patiënten die heel erg ziek zijn. Wanneer je een patiënt ophaalt of thuisbrengt, kom je vaak ook in contact met vrienden, familie of naasten van de patiënt. Bij jou kunnen deze mensen hun verhaal kwijt. Je hebt inlevingsvermogen en bent hulpvaardig. Je weet precies hoe je deze mensen gerust kunt stellen.
Tijdens je werk neem je uitgebreid de tijd voor de patiënten. Je weet wat voor zorg ze nodig hebben en geeft ze veel persoonlijke aandacht. Met een glimlach begeleid je de patiënten zo goed mogelijk naar hun volgende bestemming. Je bent dus patiëntgericht en zorgzaam.
Het werk als zorgambulancebegeleider is erg afwisselend. Je weet ’s ochtends vaak niet waar je naar toe gaat en met wat voor soort mensen je te maken krijgt. De werkzaamheden op de zorgambulance worden vooral overdag uitgevoerd.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Gemiddeld
SALARIS
€1740 - €2635 per maand