Arts-microbioloog - Wistt je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Arts-bioloog

Het voorkomen van infectieziekten, het stellen van de juiste diagnose, adviseren over de behandelmethodes en het management van het medisch microbiologisch laboratorium vormen de kerntaken van de arts-microbioloog.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...door de kennisvermeerdering over DNA veel meer levensreddende onderzoeken kunnen worden uitgevoerd? Vroeger duurden bepaalde onderzoeken zo lang, dat de patiënt al genezen of overleden was als de uitslag bekend werd gemaakt. Dit komt doordat sommige micro-organismen het transport van patiënt naar het laboratorium niet overleven en daardoor heel moeilijk op te sporen zijn. Nu kan binnen enkele dagen het DNA van het dode organisme opgespoord worden, zodat een behandeling tijdig gestart kan worden. Dit onderzoek wordt verricht door moleculair biologen, die onderdeel uitmaken van het team op het laboratorium.

 

...in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra een verhoogde kans is op infectieziekten? Zo’n infectie kan snel om zich heen grijpen en vele patiënten besmetten. Als arts-microbioloog maak je deel uit van infectiepreventiecommissies (zie ook het beroep deskundige infectiepreventie) waar beleid wordt gemaakt om infectie-uitbraken te voorkomen. Dat is ook in jouw belang, want als je te laat bent, kan het maanden overwerk opleveren om de infectie te bestrijden...

 

...veel arts-assistenten medische microbiologie al tijdens hun opleiding een promotieonderzoek starten? Als je je specialisatie combineert met zo’n onderzoek, ben je vaak nog een paar jaar langer bezig met je opleiding. Daarna mag je dan wel de doctorstitel voeren.

 

...door toenemende resistentie van ziekteverwekkers tegen antibiotica en de kans op wereldwijde epidemieën de vraag naar artsen-microbioloog toeneemt?

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog