Biomedisch technoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Biomedisch technoloog

Als biomedisch technoloog combineer je techniek en medische kennis. Je werkt bij een ziekenhuis, universiteit, bedrijf of in een laboratorium. Samen met andere afdelingen ga je op zoek naar een oplossing voor een medisch probleem dat zich voordoet - bijvoorbeeld een hartklep die niet goed werkt. Je onderzoekt en ontwikkelt daarna een product of apparatuur om dit probleem te ondervangen. Een biomedisch technoloog kan ook in het bedrijfsleven gaan werken. Je werkt dan bij bedrijven die producten of apparatuur ontwikkelen en leveren aan ziekenhuizen. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris biomedisch technoloog

Welke opleiding?

Om biomedisch technoloog te worden, volg je de universitaire bacheloropleiding (en de aansluitende master):

 

 

Na de bacheloropleiding volg je de master Biomedical Engineering en de daarop aansluitende post-masteropleiding. Hier kun je je in een bepaalde richting specialiseren. 

Je loopbaan

Als biomedisch technoloog ga je aan de slag met het bedenken van nieuwe technieken voor de gezondheidszorg. Dit doe je bij ziekenhuizen, universiteiten en in laboratoria. Je kunt er ook voor kiezen om in het bedrijfsleven te werken. Dit kan zowel in het binnenland als in het buitenland. Als biomedisch technoloog heb je goede kennis van zowel de Nederlandse als de Engelse taal. 


Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden voor biomedisch technologen. Je kunt bijvoorbeeld jezelf specialiseren in een bepaald vakgebied: 

 

 • Radiologie/radiotherapie/nucleaire geneeskunde: je verdiept je in veiligheidsmanagement, risicoanalyses en stralingshygiëne.
 • Medische technologie: hier ga je je richten op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe technieken die de zorg kunnen verbeteren of vergemakkelijken.
 • Informatietechnologie (IT): als liefhebber van computertechnologie houdt je je bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers.
 • Logistiek: logistiek in de zorg gaat over hoe het proces van dienstverlening wordt georganiseerd. Oftewel de stappen die nodig zijn om een patiënt goede zorg te geven. Hierbij is het belangrijk dat je je focust op kwaliteit.
 • Onderzoek: je specialiseert je in een bepaalde richting van het onderzoek, bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe hartkleppen.
 • Consultancy: je wordt een gesprekspartner tussen alle partijen binnen de gezondheidszorg.
 • Robotica: je verdiept je in de mogelijkheden van de robots en waar die ons kunnen ondersteunen in de zorg. Zowel voor operatierobots, protheses als loopondersteuning of in de ondersteuning van de patiëntenzorg (bijvoorbeeld met ouderen praten).

 

Daarnaast kun je ook gaan leidinggeven. Bijvoorbeeld aan een bepaalde afdeling in een ziekenhuis. Je bekommert je om een afdeling en zorgt dat het soepel verloopt. Als hoofd van een afdeling stuur je het team aan, ondersteun je waar nodig en beheer je de financiën. 

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
De kans op een baan als biomedisch technoloog is groot. Technologie heeft een belangrijke rol gekregen in de zorg en dat blijft toenemen. Technologie levert kwaliteit, veiligheid en houdt de kosten laag. 

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Meestal is een biomedisch technoloog werkzaam bij een ziekenhuis, universiteit of in een laboratorium. Je kunt er ook voor kiezen om in het bedrijfsleven te werken. Steeds meer afgestudeerde biomedisch technologen duiken het bedrijfsleven in. Dan werk je bijvoorbeeld bij bedrijven die producten of apparatuur ontwikkelen en leveren aan ziekenhuizen. Je wordt dan bijvoorbeeld productspecialist, system engineer of product developer. Of gaat aan de slag als projectmanager of onderzoeker. 

 

Mogelijke instellingen

 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris biomedisch technoloog

Wat verdient een biomedisch technoloog? Een afgestudeerd biomedisch technoloog kan rekenen op een brutosalaris van € 3.072,- per maand.  Dit is exclusief 8,33% vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en eventuele onregelmatigheidstoeslagen. Dit kan oplopen tot ongeveer € 4.466,-.    

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2938 - €5772 per maand